Regija
"KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI"

Oživjeli stari
običaji žetve i vršidbe
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Manifestacija je postala prepoznatljiv turistički proizvod i pokazala da Županja turistima ima što nuditi
ŽUPANJA

Žetva je od davnina zauzimala posebno mjesto u životu Slavonaca, donosila je obilje, ali i poseban oblik druženja i okupljanja rodbine i prijatelja.

Slaveći žetvu žita, najvažniji godišnji ratarski posao u Slavoniji, TZ grada Županje priredila je u krugu tvornice kombajna Same Deutz Fahr Žetelice vjerni prikaz žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno.

Dreš i levator

Prikazani su poslovni vezani uz žetvu, karakteristična odjeća i žetvena jela. Šesnaesti put održana je nadaleko poznata manifestacija "Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti". Nakon šokačkog doručka na slamnatom stolu, vrijedna moba u narodnim nošnjama (sudionici iz Hrvatske, Vojvodine, BiH, Austrije, Rumunjske...) ušla je u žitno polje, zaorile se žetelačke pjesme, zabljesnule kose i srpovi... Posebna atrakcija bili su strojevi dreš i levator koji su se koristili u starinskoj žetvi. Brojne posjetitelje pozdravili su direktor TZ-a Županje Mirko Bačić i generalni direktor Same Deutz Fahr Žetelica Damir Kobaš. Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević zadovoljno je ustvrdio da je "Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti" postala prepoznatljiv turistički proizvod jer u Županju iz godine u godinu dolazi sve više gostiju sa svih strana, što mu je vrlo važno.
- Županja i Slavonija u turističkom smislu imaju što ponuditi, znamo da je teško, ali gostoprimstvo i tradiciju nam nitko neće i ne može oduzeti - poručio je.
I pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica kazala je da je ova manifestacija pokazatelj da Slavonija ima turističkog potencijala, a posebni oblici turizma specifični su za kontinent.
- Nadam se da će mnogi naši OPG-ovci iskoristiti ponuđene mjere razvoja ruralnog turizma koje su im sada na raspolaganju i kvalitetu svoje ponudu dići na još veću razinu. Mi u turizmu volimo reći da svatko ima nešto, ali i da svi imamo nešto što drugi nemaju. A ovaj kraj ima divne proizvođače i krasne OPG-ove - poručila je.
Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, izaslanica premijera Andreja Plenkovića i ministra Tolušića, čestitala je Županjacima na organizaciji ove vrijedne i značajne manifestacije koja spaja i poljoprivredu, turizam i kulturnu baštinu. Izrazila je zadovoljstvo što se održava u krugu uspješne tvornice kombajna koja pripada u izvrsni dio hrvatskog gospodarstva, i na neki način povezuje prošlost i budućnost žetve i vršidbe. Manifestaciji je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg. Priređen je bogat program i gastronomska ponuda s tradicionalnim jelima i žetvenim ručkom - neizostavnim gusjim paprikašem.
Dodatni prihodi

Posjetitelji su razgledali Žetveni sajam, uživali u vožnji zaprežnim kolima, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se TS Begeš, Blanka Došen i Mirko Švenda – Žiga.
Cilj je projekta stvoriti turistički proizvod "Od zlatnog zrna do kulina" te osigurati dodatne prihode malim poduzetnicima, OPG-ima i tvrtkama koji u okviru Žetvenog sajma predstavljaju svoje proizvode. Želja je i na mlade naraštaje prenijeti starinski način života, oživjeti stare zanate i obrte i vratiti se korijenima, tradiciji i prirodi.
Najstarija i najveća poljoprivredna zadruga u Hrvatskoj, PZ Napredak iz Županje, jedan je od inicijatora pokretanja vrlo uspješnog projekta "Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti". Zadruga je osnovana davne 1952. godine, a brojni kooperanti koji su generacijama vezani uz Napredak i oko 12 tisuća hektara obradivih površina temelj su zadruge i jamstvo opstojnosti i uspješnog djelovanja. Direktor Marko Bačić podsjeća da je pšenica oduvijek bila njihova središnja ratarska kultura. Napredak je od samog početka aktivno uključen u organizaciju manifestacije koja slavi žetvu i vršidbu i kojoj je cilj od zaborava sačuvati tradiciju i način na koji se nekada u Slavoniji obavljao najvažniji godišnji ratarski posao. Zadruga je i ove godine u sklopu manifestacije već tradicionalno nagradila svoje najuspješnije kooperante zbog ostvarenih rezultata u proizvodnji. Pehari i vrijedne nagrade uručeni su Ivi Jovanovac iz Gradišta koji obrađuje 50 hektara zemlje i mladom poljoprivredniku Željku Markoviću iz Rajevog Sela koji obrađuje 75 hektara.
- Često se znam našaliti i reći da smo najstariji i najveći u Hrvatskoj zato što su mnoge druge zadruge propale. Ali, evo, mi se ne damo od 1952. godine zbog jednog jedinog razloga, a to je što s nama radi tisuću kooperanata, već treća generacija ljudi, što imam običaj reći, daninog dade dado radi s nama, i to su jaki temelji na kojima poslujemo i opstajemo - kazao je Bačić.

Marija Lešić Omerović
Sačuvati tradiciju
Cilj je mladima prenijeti starinski način života, vratiti se korijenima, tradiciji i prirodi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana