Sport
HRVATSKA KAO ARGENTINA 1990.

Peti put u polufinalu SP-a svi Europljani
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
S 11 pogodaka ovo je najefikasnije četvrtfinale svjetskog prvenstva od 1998., kada je također postignuto toliko pogodaka

Europsko polufinale u Rusiji, rekordi Subašića i Hrvatske te nastavak niza izvođenja jedanaesteraca u četvrtfinalu neka su od glavnih obilježja ove faze natjecanja na SP-u u najvećoj zemlji Starog kontinenta.


Ukupno peti put u povijesti (1934., 1966., 1982., 2006.) do polufinala su se probile sve četiri europske reprezentacije, a posljednje nade ostatka svijeta bile su Urugvaj i Brazil. Bivše dvostruke svjetske prvake izbacila je Francuska, a peterostruke Belgija, koja je tako produžila seriju neuspjeha "selecaoa" protiv europskih reprezentacija u nokaut-fazi, jer je tako ispao četvrti put uzastopno. Kazanj je postao pravo stratište velikana, jer tamo su ispali prvo Njemačka (u skupini) pa Argentina (osmina finala) i sada Brazil. Prolazak Hrvatske donio je i prekid niza uspjeha domaćina svjetskih prvenstava u četvrtfinalima, jer su prethodnih pet izborili ulazak u polufinale.
"Tricolorima" je ovo šesto polufinale na SP-u, Englezima treće, Belgiji i Hrvatskoj drugo, a potonji trojac time je prekinuo dug niz čekanja na ulazak među najbolje četiri reprezentacije svijeta. Hrvatska je tu bila prije 20, Engleska prije 28, a Belgija prije čak 32 godine. Hrvatska je postala tek druga reprezentacija u povijesti, uz Argentinu 1990., koja je na istom SP-u dva puta prošla na jedanaesterce. Time je nastavljen i niz donošenja odluke u četvrtfinalu na taj način, jer je od 1986. bar jedna utakmica u toj fazi odlučivana penalima. U knjigu rekorda upisao se ponovno i Danijel Subašić, koji je uz Sergia Goycoecheu (Argentina 1990.) jedini vratar s ukupno četiri obranjena jedanaesterca u "pripetavanjima" na istom SP-u.
S 11 pogodaka ovo je najefikasnije četvrtfinale od 1998. (također 11), ali ipak daleko od nedostižnog rekorda iz 1954., kada je palo čak 26 pogodaka, a samo u susretu Austrija - Švicarska (7:5) više nego u svim zajedno ovdje. Autogol Fernandinha već je 11. na ovom SP-u, Belgija je s 14 pogodaka najefikasnija reprezentacija, a srušila je i svoj rekord, jer nikada do sada na SP-u nije zabila toliko. Brazil ima najviše udaraca na gol (103) i u okvir (38), pojedinačno vodi Neymar u obje rubrike (27, odnosno 13), a najviše je do sada pretrčao Rus Roman Zobnin (62 km). Njegov suigrač Daler Kuzajev u četvrtfinalu je u 131 minuti igre (sa sučevim nadoknadama) pretrčao čak 15.770 metara, a slijedio ga je Zobnin (14.685). Ukupno su Rusi nadtrčali Hrvate (148 - 139 km), a u našim je redovima najveći "maratonac" bio Ivan Rakitić (13.300), ispred Ante Rebića (12.951). G. Roguljić
Možda ste propustili...

TEŽAK UDARAC ZA ŠKOTSKU

Ferguson neće moći na eurosmotru

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku