Novosti
"MARŠ MIRA" ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

"Svaka stopa na ovoj stazi natopljena je krvlju"
Objavljeno 8. srpnja, 2018.

Više od pet tisuća sudionika u nedjelju je krenulo na pohod nazvan "Marš mira" iz mjesta Nezuci, u okolici Tuzle, k Srebrenici, do koje će pješačiti dva dana kako bi i na taj način odalo počast žrtvama genocida što su ga u srpnju 1995. nad srebreničkim Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

U povorci su članovi obitelji ubijenih Srebreničana i stotine onih koji na taj način sudjeluju u obilježavanju obljetnice srebreničkog genocida i pridružit će se središnjoj komemoraciji u memorijalnom centru u Potočarima, predviđenoj za 11. srpnja.
Sudionici "Marša mira" proći će pravcem dugim stotinu kilometara kojim su Bošnjaci pokušali domoći slobodnog teritorija nakon što su srpske snage prije 28 godina pregazile enklavu pod zaštitom Ujedinjenih naroda. Na tom su putu Srebreničani bili izloženi neprekidnim napadima i tisuće su ih stradale u pokušaju izvlačenja iz enklave prema teritoriju pod kontrolom Armije BiH. Na čelu povorke, koja je krenula iz Nezuka, u nedjelju je bio Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice. "Svaka stopa na ovoj stazi natopljena je krvlju", kazao je Orić, pozvavši sudionike marša da se s dužnim poštovanjem odnose prema uspomeni na žrtve.
Dana 11. srpnja na groblju u memorijalnom kompleksu u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostatci 35 žrtava genocida pronađeni proteklih godina u nekoj od brojnih masovnih grobnica.
U genocidu počinjenom nakon 11. srpnja 1995. ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, a do sada su pronađeni i pokopani ostatci njih više od 6600.
Godišnjica genocida prošloga je tjedna obilježena i komemorativnim skupom u Hrvatskom saboru, na kojem je predsjednik Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba Harun Omerbašić kazao da se u Srebrenici traga za još tisuću žrtava genocida. Upozorio je da je ove godine srpsko vodstvo općine Srebrenice predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji i dalje uporno negira genocid, dodijelilo zlatnu plaketu. Izaslanik zagrebačkog muftije Aziza ef. Hasanovića, Mevludi ef. Arslani, ustvrdio je da je u Srebrenici zlo pobijedilo dobro. "Stalno ćemo pričati o ovom strašnom zločinu da se zna da je zlo pobijedilo dobro u nadi da će pravda pobijediti zlo", poručio je Arslani. "Ako budemo šutjeli, naša će šutnja ohabriti sve koji negiraju genocid", kazao je. H/D.Pav.
Mevludi ef. Arslani

zamjenik muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj

Stalno ćemo pričati o ovom strašnom zločinu da se zna da je zlo pobijedilo dobro u nadi da će pravda pobijediti zlo. Ako budemo šutjeli, naša će šutnja ohabriti sve koji negiraju genocid.
Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti