Novosti
ZNATAN PORAST BROJA OGLASA ZA POSAO

Najtraženiji su konobari i kuhari, sve su veće potrebe i za radnicima u skrbi
Objavljeno 9. srpnja, 2018.

U prvih šest mjeseci 2018. na portalu MojPosao objavljeno je 30.050 oglasa za posao, što je povećanje od čak 37 posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

Među najtraženijim zanimanjima u prvoj polovini ove godine dominiraju zanimanja iz turizma i ugostiteljstva te prodaje, stoga upravo te kategorije čine 40 posto svih oglasa objavljenih na portalu. Najtraženija zanimanja u tom razdoblju tako su bila: konobar, prodavač (trgovac), kuhar, skladištar, programer, vozač, radnik u proizvodnji i pomoćni radnik u kuhinji.
Najveća ponuda zabilježena je, dakako, u turizmu i ugostiteljstvu, za koje je područje bilo 22 posto oglasa, a potom za prodaju (trgovinu), 18 %, te za proizvodnju i zanatske usluge, 13 %. Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je pak u kategorijama prodaje, tj. trgovine (22 %), administrativnih zanimanja (17 %) te turizma i ugostiteljstva (15 %). U odnosu prema istom razdoblju prošle godine, najveći porast broja oglasa zabilježen je u kategorijama skrbi o djeci, starijima..., potom u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, skladištenju i logistici te ljudskim resursima.
Ukupan broj jedinstvenih prijava u prvih šest mjeseci 2018. samo je 2 posto manji od ukupnog broja prijava u prvih šest mjeseci 2017. Na taj pad najviše utječu deficitarne kategorije zanimanja (graditeljstvo, turizam i ugostiteljstvo, IT i telekomunikacije).
"Procjenjuje se da je Hrvatsku u posljednjih sedam godina napustilo 300.000 ljudi, što bi bilo gotovo 43.000 ljudi godišnje. Međutim, procjena za 2017. još je gora i pokazuje da je zemlju napustilo 82.000 ljudi. U istom tom razdoblju mi bilježimo prosječan godišnji rast broja oglasa od 4 posto do 2011. godine, a od 2017. taj rast iznosi ogromnih 34 posto i nastavlja uzlaznu putanju. U takvim uvjetima samo 2 posto manje jedinstvenih prijava na oglase zvuči nevjerojatno, ali to je dokaz da uspješno dolazimo do novih korisnika. No prosječan broj prijava po oglasu znatno je manji jer velik rast broja oglasa nije praćen i velikim rastom prijava. Imigracijska politika naša je nužnost, no paralelno s time treba iskoristiti naše unutarnje rezerve. Naime, Hrvatsku navodno napuštaju nezaposleni i oni koje rade u privatnim tvrtkama, što znači kako je sada idealna prilika da se prepolovi broj zaposlenih u javnom sektoru te im se pomogne u prekvalifikaciji i siguran sam kako će većina njih naći posao na tržištu rada", smatra Igor Žonja, direktor portala MojPosao.
S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovini 2018. oglasi za rad na neodređeno činili su 60 posto ukupnog broja oglasa, što je 1 posto više nego prošle godine u istom razdoblju. Oglasa za rad na određeno bilo je 57 posto, što je pak 6 posto više nego prošle godine. Porastao je i broj sezonskih poslova. U 9 posto oglasa tražili su se djelatnici za sezonski posao, prošle ih je godine u istom razdoblju bilo 7 posto. U samo 2 posto oglasa tražili su se djelatnici za stručno osposobljavanje, što je nastavak pada u odnosu prema prethodnim godinama (2017. četiri posto, 2016. pet posto), a 3 posto oglasa odnosilo se na studentske poslove. S druge strane, 48 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, a 25 posto za rad na određeno. Čak 8 posto tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a za sezonski posao također 8 posto.
Igor Bošnjak
NAJČEŠĆE SE TRAŽE RADNICI SA SREDNJOM STRUČNOM SPREMOM
U prvih šest mjeseci poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 56 % oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. S druge strane, 55 % posloprimaca u svojim je online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Visoka stručna sprema navodila se u 27 % oglasa i 25 % životopisa. U 39 % oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, i to prije svega engleskog jezika. U 17 % oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog, a u 12 % osnovno poznavanje. Njemački jezik tražio se u 7 % oglasa, a ostali su jezici manje zastupljeni. U 27 % oglasa tražilo se poznavanje rada na računalu, u većini oglasa se navedeni uvjet odnosio na poznavanje rada u Wordu i Excelu. Radno iskustvo traženo je u 42 % oglasa, što je 3 % manje nego prošle godine.
Možda ste propustili...

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

Najčitanije iz rubrike