Novosti
U LONDONU:

Summit EU - zapadni Balkan
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Manje od godinu dana uoči svog izlaska iz Europske unije, Velika Britanija u ponedjeljak i utorak u Londonu organizira Summit EU - zapadni Balkan, koji će okupiti čelnike šest zemalja zapadnog Balkana, predstavnike europskih institucija te visoke dužnosnike devet zemalja članica EU-a, među kojima će biti i hrvatski premijer Andrej Plenković. Dvodnevni summit održava se u sklopu tzv. Berlinskog procesa, koji je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila zemlje regije na provedbu reformi i pokazala im da EU unatoč zamoru od proširenja i dalje drži otvorena vrata za sve zemlje jugoistoka kontinenta koje ispune kriterije za članstvo.
Na londonskom summitu sudjeluje šest balkanskih zemalja aspirantica za članstvo u Uniji - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska - Velika Britanija kao domaćin te Bugarska, koja je u svibnju 2018. u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana. Riječ je o petom u nizu godišnjem sastanku na vrhu EU - zapadni Balkan, nakon prvog summita u Berlinu održana su još tri sastanka, u Beču, Parizu i Trstu.
Prvoga dana summita, u ponedjeljak, okupit će se ministri vanjskih i unutarnjih poslova koji bi trebali razgovarati o aktualnoj situaciji na zapadnom Balkanu te sigurnosnim izazovima koji stoje pred EU-om. Na summitu će se također razgovarati o "prioritetnim sigurnosnim pitanjima kao što su razmjena informacija i suradnja, potom pitanje nezakonitog posjedovanja, uporabe i trgovanja vatrenim oružjem te pitanje trgovanja ljudima, prisilan rad i migracije te korupcija i sigurnost". Drugoga dana summita, u utorak, okupit će se čelnici uključenih zemalja, među kojima i Plenković, a sastanak će kao domaćin otvoriti britanska premijerka Theresa May.
Dijana Pavlović
Možda ste propustili...