Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Većina ljudi ne može odoljeti slasnoj krofni, pecivu s čokoladom ili pak pečenim krumpirićima. To nimalo ne čudi, jer hrana bogata masnoćama i ugljikohidratima posebno snažno stimulira centar za nagrađivanje u mozgu, što može dovesti do prejedanja nezdravom hranom poput čipsa ili kremastih kolača, pokazalo je najnovije znanstveno istraživanje. "Vjerojatno pod utjecajem majčina mlijeka snažno reagiramo na hranu bogatu ugljikohidratima i mastima i smatramo ju posebno zadovoljavajućom zbog toga što je ključna za preživljavanje", objašnjava Marc Tittgemeyer iz koelnskog instituta za istraživanje metabolizma "Max Planck", koji je proveo spomenuto istraživanje u suradnji s američkim sveučilištem Yale. Osim u majčinu mlijeku u prirodi nema hrane koja je istodobno toliko bogata i masnoćama i ugljikohidratima, napominju znanstvenici. Tim stručnjaka pokazao je da i masna i ugljikohidratima bogata hrana aktiviraju u mozgu oslobađanje dopamina odgovornog za osjećaj zadovljstva iako na različite načine. Masnoće i ugljikohidrati u kombinaciji pojačavaju taj učinak zadovoljstva potiskujući osjećaj sitosti. "To je razlog zbog kojega ne prestanemo jesti iako smo siti", dodaje Marc Tittgemeyer. Kako bi ispitali kod ljudi sklonosti različitim vrstama hrane, znanstvenici su suprostavili 40 dobrovoljaca s računalima, a nagrada u igri bila je upravo hrana. Naravno, hrana ponuđena u računalnoj igri bila je ili bogata masnoćama poput sira ili bogata ugljikohidratima poput peciva ili oboje. Kako bi došli do određene hrane po svom ukusu, ispitanici su se morali nadmetati s računalom. Znanstvenici su utvrdili da su se ispitanici mnogo više nadmetali za onu vrstu hrane koja je bila bogata i mastima i ugljikohidratima. Za vrijeme igre na računalu znanstvenici su pratili aktivnost mozga dobrovoljaca uz pomoć magnetske rezonance. Dobivena očitanja bila su konzistetno u skladu s rezultatima igre - područje mozga u kojemu je centar za nagrađivanje bio je najsnažnije stimuliran hranom koja je imala visoki udio i masnoća i ugljikohidrata. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Cell Metabolism".
Hina n
Tanja Kvorka