Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (ZINGIBER OFFICINALE L.)

Đumbir spašava cijeli organizam
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Kao omiljeni začin i lijek rabi se u pučkoj medicini kao namirnica za jačanje imuniteta

Đumbir (Zingiber officinale L.) pripada obitelji đumbira (Familiae Zingiberaceae). Ljekarnički naziv mu je Rhizoma Zingiberis.

Prirodni je antibakterik, afrodizijak, antiulcer, analgetik, antireumatik, antiinflamatorik, antiseptik, antioksidans, an tidepresant, antihelmetik, antitumor, aromatik, antifungal, antialergik, antispazmodik, detoksikant, digestiv, dijafo retik, dispeptik, diuretik, gastrik, imunostimulator, karminativ, laksativ, stimulans, tonik. Druga imena đumbira su: ingver, gingibar, zumbir. Engleski naziv mu je: ginger, njemački: ingwer, francuski: gingembre, talijanski: zenzero, slovenski: ingver. Đumbir je podrijetlom iz tropske Azije. Marko Polo je u 9. st. donio đumbir u Europu iz Kine. Koliko je đumbir bio tražen i omiljen začin u srednjem vijeku govori i podatak da je jedna ulica u Baselu nazvana Đumbirova ulica. U 16 st. u Indiji uzgoj započinje Španjolac Mendoza, a prema podatcima, 1547. godine izvezen je 1,1 milijun tona đumbira. Đumbir je bio poznat kao lijek arapskim liječnicima. Plinije i Dioskorid opisuju također njegova aromatična svojstva. U literaturi o začinima u 17. st. opisuje se ljekovitost đumbira te da pomaže kod prehlađenog želudca, kod zubobolje, za smanjenje težine ili za preznojavanje. Tradicionalna kineska medicina rabi đumbir više od 2500 godina za liječenje nadutosti, povraćanja, proljeva i reume.
Ljekovito djelovanje
Za đumbir kažu da je lijek - tonik za cijeli probavni sustav, naročito za želudac i crijeva. Osobno rado i često začinim hranu, posebice krem juhe od povrća, kombinacijom začina kurkume i đumbira. Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv) danas se uvelike rabi u pučkoj medicini u kojoj đumbir predstavlja namirnicu koja je zadužena za jačanje imuniteta i obranu našeg organizma. U jelima začinjenim đumbirovim praškom pojačava se probava i prerada hrane u želudcu te to koristi osobama s poremećajem u radu želudca (slabog rada želudca, slabe probave, uzima se kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivnoga gastritisa, zamjena za - ibuprofen itd.). Stimulativne funkcije na želudac se prenose na crijeva u kojima đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja, a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku.
Omiljeni preparati s medom
Zapadna pučka medicina rabi đumbir kao antibakterik, antiulcer, antitumor, antifungal, antialergik, antihelmetik, analgetik, antiinflamatorik, antiemetik, antidijaroik, an tispazmodik, dispetik, diuretik, emetik, karminativ, laksativ, stimulans, tonik, za liječenje astme, bolesti želudca i crijeva, bolova u abdomenu, bolova u želudcu, dispepsije, grčeva, glavobolje, kašlja, lošeg apetita, mučnine, migrene, povraćanja, prehlade, proljeva, raznih parazita i nametnika u želudcu i crijevima, reume, srčanih palpitacija itd. Među raznim preparatima od đumbira popularni su ekstrakt, sirup, tinktura, prašak, kapsule, ulje itd.
van Lesinger
POMAŽE KOD...
Nadutosti i slabog rada crijeva, a ujedno i pojačava pražnjenje crijeva; jutarnjih mučnina, kod povraćanja; kod ameba, raznih parazita u crijevima; kod bakterija salmonele, smanjuje i smiruje grčeve; za preznojavanja što možemo koristiti kod prehlada ili detoksikacije; kod bolesti srca, arterioskleroze, za smanjivanje ili ravnotežu masnoća u krvi i bolesti jetre koju štiti od raznih otrova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike