Osijek
PETRA PLAVŠIĆ ĆE NA PMF

Nakon završetka studija planiram u inozemstvo
Objavljeno 9. srpnja, 2018.

Petra Plavšić, maturantica II. gimnazije, još od osnovne škole njeguje ljubav prema jezicima, ali i matematici i fizici. Tu su joj ljubav u osnovnoj školi usadili nastavnici, a njezina ju je znatiželja gurala prema prirodnim znanostima. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima iz tih predmeta i postizala zavidne rezultate. "Nastavnici su mi pokazali da matematika i fizika nisu samo štrebanje, nego da mogu biti zabavni, i to me osvojilo", kaže Petra.

A upravo je i njezin san postati nastavnica u osnovnoj ili srednjoj školi i prenositi znanje na djecu. Prijavila je stoga deficitarni studij Matematika i fizika na PMF-u Zagrebu i trenutno je sedma na ljestvici. Državnom maturom jako je zadovoljna – i što se tiče obveznih i što se tiče izbornih predmeta koje je pisala, fizike i informatike. "Imam devet izbora i na sve sam za sada upala – drugi mi je izbor Matematika i informatika, treći Informatika, također na PMF-u", kaže Petra.
U slobodno vrijeme voli svirati klavir, za što je uzimala poduku šest godina. Prije se bavila i različitim sportovima – od plivanja, preko tenisa, do odbojke. Kada je upisivala srednju školu, dvojila je između Jezične i Matematičke gimnazije, a u svom se odabiru, kaže, ipak nije pokajala. "Tada sam htjela naučiti više jezika, uz engleski, koji sam učila u osnovnoj. S obzirom na studij koji na kraju želim upisati, mislim da sam izvukla najbolje iz oba područja - studirat ću prirodne znanosti, za koje sam dobro pripremljena, a dobila sam i znanje novih jezika – njemačkog i talijanskog - što će mi sigurno koristiti u životu", kaže Petra.
A sigurno i hoće, jer Petra, naime, nakon završetka studija želi otići živjeti i raditi u inozemstvo, zbog boljih mogućnosti zaposlenja. "Osijek je prekrasan grad, u kojem sam odrasla, ali mislim da je preopterećen ogromnim problemima, koji se već dugo ne rješavaju. Zaposlenje je glavni faktor zbog čega se ne vidim ovdje", kaže Petra. A uputila je nekoliko kritika i hrvatskom školstvu. "Najveći je problem kod nas kurikulum, i to što se od nastavnika previše očekuje. Iako se maksimalno trude, često se događa da se gradivo odrađuje u žurbi i površno, samo da bi se što više obradilo", istaknula je. Petra će se u jesen morati preseliti u Zagreb, k majci. Čeka ju novo poglavlje života, u drugom gradu. "Iako će mi jako nedostajati prijatelji, obitelj i Osijek, odlučila sam prednost dati onome što želim studirati. Za uspjeh je nekad potrebno izići iz zone komfora", zaključuje Petra Plavšić.
Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike