Osijek
BARBARA LENDIĆ ĆE NA MEDICINU

Napokon ću učiti baš ono što me doista zanima
Objavljeno 9. srpnja, 2018.

Barbara Lendić, maturantica I. gimnazije, želi upisati Medicinu u Osijeku, a zatim specijalizirati pedijatriju. Pred njom je najmanje šest godina studija, plus dodatne godine za specijalizaciju. Roditelji su je upozorili da je pred njom puno rada i odricanja, a velika su joj podrška u ovom važnom životnom poglavlju. "Medicina me najviše zanima i općenito bih voljela raditi s ljudima i pomagati im. Dobra je strana što je to uvijek traženo zanimanje", kaže Barbara.


Ima poseban razlog zbog čega bi željela biti pedijatrica. "Sjećam se svojih odlazaka k liječniku, i osobnih strahova koje sam imala. Željela bih djeci pomoći da to lakše prebrode", istaknula je. Njezin je drugi izbor Prehrambena tehnologija, treći Sestrinstvo, a četvrti Laboratorijska dijagnostika u Osijeku. Barbara ne želi biti jedna od onih koji odlaze. "Voljela bih ostati u Osijeku i općenito u Hrvatskoj, no ako se situacija ne promijeni do završetka faksa, bit ću prisiljena otići van", kazala je. O odljevu liječnika i drugih medicinskih stručnjaka misli da su opravdani. "I liječnici, kao i svi drugi, odlaze za boljim životom. Treba nekako potaknuti mlade da ostanu ovdje. Većina odlazi zato što mora, a ne zato što želi", dodaje Barbara. Opću gimnaziju upisala je jer joj je ponudila širok spektar znanja. "S ovom školom ne može se pogriješiti zbog velikog broja predmeta – čak i da sam nešto drugo odlučila upisati, imala bih dobro predznanje", smatra.

Škola je ispunila i neka druga njezina očekivanja "U budućnosti će mi najviše korisititi to što sam morala steći odgovornost da bih stigla obaviti sve obveze koje su se od mene tražile", kazala je. Najdraži su joj prirodni predmeti fizika, kemija, biologija, ali i jezici, među kojima joj je omiljeni engleski, a i njemački je vremenom zavoljela. U osnovnoj i srednjoj školi sudjelovala je na natjecanjima iz fizike, kemije, hrvatskog i engleskog. "Mislim da neki predmeti poput likovnog i glazbenog nisu većini učenika toliko važni i da na njih ne bi trebalo trošiti previše vremena", smatra Barbara. Najveći je problem našeg školstva, ističe, to što se učenicima ne dopušta da se dovoljno rano opredijele za ono što ih zanima i u čemu su dobri. "U gimnazijama bi učenicima trebali dopustiti da se već u 2. razredu opredijele za društvene ili prirodne znanosti", istaknula je. Ipak, ne krije uzbuđenje zbog studija. "Najviše me veseli to što ću napokon moći učiti baš ono što želim i što me zanima", zaključuje buduća pedijatrica.

Jasenka Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike