Osijek
NEMA TRAJNIH LEGALA KOMARACA NA OSJEČKOM PODRUČJU

Najviše komaraca izbrojeno u Višnjevcu
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Prema posljednjem izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo o monitoringu odraslih komaraca na području grada Osijeka, povećana se brojnosti komaraca bilježe u zelenom pojasu, neposredno uz naselja.
Uzorkovalo se metodom CDC klopki tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno devet postaja i metodom čovjek-aspirator na 16 postaja. Metodom CDC klopki najveća brojnost bila je 817 jedinki komaraca tijekom 12-satnog razdoblja na postaji Đavolja Greda. Najveća brojnost komaraca zabilježena metodom čovjek-aspirator na mjernoj je postaji Višnjevac, i to 21 slijetanje komaraca u 15 minuta. Vodostaj rijeke Drave je nizak (35 cm), monitoring ličinki komaraca upozorava na to da nema prisutnosti trajnih legla komaraca na područjima neposredno uz grad Osijek.
Inače, jedna od zanimljivosti koju je ovih dana iznio prof. dr. sc. Enrih Merdić s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera vezana je uz razloge zbog kojih su pojedini Osječani primamljiviji komarcima za ubode. Naime, samo u jednom dahu čovjeka postoji oko 400 različitih kemijskih spojeva, od kojih su 100 atraktivni za komarce. Ovisno o tome koliko ih čovjek proizvede, toliko će im biti "atraktivan". N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana