Osijek
LJETO U DOMU TEHNIKE

Jedni učili roniti, drugima
su draži kistovi i olovke
Objavljeno 8. srpnja, 2018.
Djeca su se naučila koristiti ronilačkim aparatom. Prije toga važno je dobro naučiti plivati

U vrijeme ljetnih školskih praznika od 2. srpnja do 31. kolovoza 2018. godine u Domu tehnike održavaju se različite radionice za učenike osnovnih škola, a ovaj su tjedan održane radionice Likovna umjetnost u tehničkoj kulturi te Mala škola ronjenja. Tihomir Jalžetić, predsjednik Društva za podvodne aktivnosti Mursa iz Osijeka, vodio je tečaj na kojemu su djeca tijekom pet dana učila osnove ronjenja s opremom na Gradskim bazenima Osijek.


- Mala škola ronjenja zapravo je edukacijski tečaj koji je ovaj tjedan prošlo 25-ero djece od prvog do osmog razreda. Prva dva dana tečaj se održava u Zajednici tehičke kulture Grada Osijeka, gdje smo imali teorijsko predavanje ponajprije o sigurnosti i poznavanju vlastitih granica, a potom o ronilačkoj opremi. Potom smo tri dana odlazili na bazene, gdje su imali priliku vidjeti ronilački aparat i gdje su ga naučili koristiti. Sva su djeca izvrsno reagirala i zabavila se, a roditeljima je ovo svojevrsna priprema koju čine prije odlaska na more. No, prije ronjenja najvažnije je djecu dobro naučiti plivati - objasnio je Jalžetić.
Naveo je također kako su u teorijskom dijelu programa odgledali s djecom edukacijski DVD, ispunjavali radnu bilježnicu te su sva djeca u sklopu cijene programa svako jutro dobila i doručak. Djeca su na kraju programa primila priznanja o položenome tečaju u obliku diplome te privjeske za ključeve u obliku ronioca kao simboličan poklon.
Program pod nazivom 16. Ljeto u Domu tehnike osmišljen je kako bi se učenici upoznali s osnovnim tehničkim aktivnostima koje bi poslije mogli koristiti za samostalno usavršavanje u Centru tehničke kulture. U sklopu programa za kvalitetno korištenje slobodnog vremena u ljetnim mjesecima može se pronaći dovoljno aktivnosti koje pokrivaju različita interesna područja osnovnoškolske djece. n
Ines Stjepanović
LIKOVNA UMJETNOST U TEHNIČKOJ KULTURI
"Na petodnevnoj smo radionici prošli kroz pet slikarskih tema: mrtva priroda, portret, prizor iz života, pejzaž i figura. Kroz crtački način rada učimo djecu perspektivi, omjerima i proporcijama. Takav je rad vrlo u tehničkoj izvedbi kako bi djeca naučila osnove, odnosno kako bi mogla razvijati tehničke elemente prije nego što jednoga dana počnu izrađivati, primjerice, igračke, robote ili projektirati kuće. Djeca su u velikom broju kontinuirano dolazila na radionice svih pet dana, a to nam je pokazalo kako su zadovoljna radom te su kroz tri sata crtanja dosta dobro održavala koncentraciju", rekla nam je Ida Đurkić, prof. likovne kulture.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike