Regija
UREĐENJE RADNIČKOG DOM NA ČEKANJU

Nužno osigurati tri milijuna eura
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
VUKOVAR
U proljeće 2013. godine dovršena je obnova pročelja Radničkog doma, jednog od najreprezentativnijih objekata u baroknom središtu Vukovara.
U dvije godine obnove uložena su 1,64 milijuna eura. Sredstva su osigurali Europski parlament i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a tada se procjenjivalo kako će za unutarnje uređenje objekta biti potrebno osigurati još oko tri milijuna eura. Kada će započeti taj posao, za sada nema naznaka, s obzirom na to da Grad Vukovar, unatoč nastojanju da nađe odgovarajućeg investitora, to još uvijek nije uspio.
- Imamo projekt uređenja koji smo planirali kandidirati na natječaj za kulturnu baštinu, no nažalost taj je natječaj bio otvoren samo nekoliko mjeseci tijekom 2015. godine i, unatoč najavama kako će vrlo brzo biti ponovljen, više se nije otvarao. Kontinuirano za njega tražimo investitora i doista mislimo kako bi njegova prvotna namjena, a sagrađen je kao Grand hotel, bila jedna od najboljih funkcija s obzirom na lokaciju i izgled zgrade - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, dodajući kako su ga nudili potencijalnim investitorima, no zainteresiranih za sada nema. Pojasnio je kako postoje još dvije adrese koje planiraju posjetiti, no ako i to ostane bez uspjeha razmotrit će mogućnost da Grad samostalno pristupi realizaciji projekta unutarnjeg uređenja.
- Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, ali držim kako bi bilo šteta da taj prostor ne donese nešto ekskluzivno što će podići Vukovar - naglasio je Penava.
Radnički dom izvorno je sagrađen kao Grand hotel 1897. godine, a do razaranja tijekom Domovinskog rata bio je društveni i kulturni centar. Građani Vukovara otkupili su 1919. godine objekt hotela te je postao Radnički dom i po tom je nazivu poznat i danas. Kako je zgrada zaštićeni spomenik visoke A kategorije, obnova je zahtijevala naporan rad više od 30 iskusnih restauratora, kompletnog Konzervatorskog odjela, projektanata i brojnih izvođača radova. Objekt se sastoji od čak 1500 dekorativnih elemenata i uvijek je imao javnu namjenu. U njemu se desetljećima nalazila gradska kavana, kinodvorana te kazalište.
Što će u Radničkom domu biti nakon unutarnje obnove, neće se znati sve dok Grad ne pronađe investitora. D. Korpoš
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

PRILAGODBA KLIMATSKIM PROMJENAMA

Posadit će 230 sabala i postaviti dvije sjenice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli