Regija
PAZITE ŠTO POTPISUJETE

Zbog duga od 60.000 kuna obitelj Osonjački ostaje bez kuće
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
BRANIMIROVAC
Umjesto da umirovljeničke dane sa sinom, snahom i unukom provodi u kući u Breznici Našičkoj, Janja Osonjački (69) ostat će bez nekretnina koje se sastoje od zgrade, dvorišta i oranice.
Na temelju rješenja Općinskog suda u Osijeku, Stalne službe u Našicama uknjižena je prisilna hipoteka na nekretninama u vlasništvu starice, zbog neisplaćenih 60.000 kuna, koliko potražuje bivši zakupac na ime ulaganja u poslovni prostor u prizemlju kuće. Kako starica nije mogla izvršiti isplatu dospjelog duga, bivši zakupac je pred sudom pokrenuo postupak naplate dospjelog potraživanja na temelju sporazuma. Zakupac i starica su 2013. sklopili sporazum kojim suglasno raskidaju Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklopljenog 2006. godine. Prema tom sporazumu, starica se obvezala da će novčani iznos od 60.000 kuna na ime ulaganja u poslovni prostor sada već bivšem zakupcu isplatiti na način da će 30.000 kuna isplatiti jednokratno, a preostalih 30.000 kuna u 36 obroka po 833 kune. Međutim, starica nije mogla izvršiti isplatu te je tužena, a presuda je postala pravomoćna i ovršna.
- Zakupac je došao kod mene i rekao da više neće obavljati ugostiteljsku djelatnost i predložio da raskinemo ugovor o zakupu poslovnog prostora koji je još 2006. potpisao moj suprug te potpišemo sporazum. Suprug mi je u međuvremenu umro i ja sam postala vlasnica kuće. Zakupac mi je ponudio da ostavi sav inventar, na što sam pristala. Kad sam vidjela da neću moći platiti iznos iz sporazuma na ime ulaganja u lokal, tom sam čovjeku predložila da odnese sve što je uložio. Nije pristao, nego me tužio i dobio sud. Zajedno sa sinom i njegovom obitelji došla sam do dna. Skupo sam platila svoju naivnost i vjeru da ima dobrih i poštenih ljudi. Bojim se da ću ostati bez ičega - priča Janja Osonjački u dvorištu ispred male kuće u Branimirovcu pokraj Koške, gdje se prije tri mjeseca doselila s obitelji.
- Prijetilo nam se deložacijom pa smo se iselili iz kuće u Breznici Našičkoj nad kojom je prisilna hipoteka. Do prije tri mjeseca živjeli smo u kući na katu, a neko je vrijeme sin držao i gostionicu. Nije išlo, pa ju je zatvorio. U ovu kućicu u Branimirovcu uselili smo dobrotom prijatelja koji su nam je pronašli, strepimo svaki dan jer ne znamo do kada će nam vlasnik dopustiti da ostanemo. U tuđoj smo kućici, a imali smo svoju lijepu veliku kuću u Breznici s kojom ne mogu ništa. Naša kuća u Breznici bit će prodana na dražbi – kaže starica. Zabilježba u zemljišnoj knjizi, naime, priječi obitelji raspolaganje kućom u Breznici Našičkoj.
- Na dražbi je može kupiti i taj čovjek. Ali ne možemo ništa. Sve mora tako biti. Slijepo smo vjerovali i jedino što majka i ja želimo je da se kuća proda i da taj problem koji nas izjeda riješimo. Da dobijemo bar neki novac i počnemo normalno živjeti bez straha da ćemo završiti na ulici – zaključuje Danijel Osonjački.
Snježana Fridl
Morala nadoknaditi i sudske troškove
Nisu imali novca za pravnog zastupnika, a još dramatičnije zvuči onaj dio sudskih rješenja da se Janji Osonjački nalaže da nadoknaditi parnične troškove te i trošak postupka osiguranja predlagatelju osiguranja, bivšem zakupcu.
Obitelj Osonjački moli pomoć
Janja prima mirovinu od 1200 kuna, dok Danijel (39) prima "socijalu" od 800 kuna. Nije zaposlena ni njegova supruga Dijana (38), koja muku muči i s "papirima" jer se prije četiri godine doselila iz BiH te se udala za Danijela. Imaju dvogodišnju kćerkicu Danijelu. Obitelj živi u teškim uvjetima te moli za pomoć u hrani, odjeći ili novcu. Možete ih kontaktirati na broj mobitela 097 726 7830 (Danijel Osonjački).
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike