Regija
ZA VATROGASTVO U MARJANČACIMA “NEMA ZIME”

Svaki treći stanovnik sela je - vatrogasac!
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
MARJANČACI

U moru loših i zabrinjavajućih vijesti o iseljavanju i padu broja stanovnika, posebno na selima, zbog čega se u posljednje vrijeme gasi sve više udruga i društava, posebno dobrovoljnih vatrogasnih društava, gotovo nestvarno zvuči priča iz malog valpovačkog prigradskog naselja Marjančaci, gdje DVD Marjančaci posljednjih godina bilježi jedan od najboljih rezultata u svojoj povijesti i gdje broj članova vatrogasnog pomlatka – neprestano raste!

- Na posljednjem natjecanju u Nardu, ekipa našeg DVD-a prvi put u povijest društva nastupa s četiri ekipe, i to: djece od 6 do 12 godina, mladež od 12 do 16 godina, A ekipa od 18 do 30 godina i B ekipa od 30 godina nadalje. Najmlađi natjecatelj je imao šest godina, a najstariji 60 godina. Tom prilikom djeca zauzimaju I. mjesto, mladež III. mjesto, A ekipa VIII. mjesto, a B ekipa zauzima IV. mjesto. Važno je napomenuti da su djeca u posljednjih 15 godina čak 12 puta zauzimala jedna od prva tri mjesta - otkriva nam s neskrivenim ponosom zapovjednik društva Mario Kokić.
Koliko je vatrogastvo u Marjančacima popularno i koliko su mještani shvatili važnost i potrebu sudjelovanja u protupožarnoj zaštiti, možda najbolje svjedoči podatak da su od 300-tinjak stanovnika čak više od 100 njih aktivni i pričuvni članovi društva. Dakle, svaki treći stanovnik Marjančaca je vatrogasac!
Vatrogasci su svrstani u dobne kategorije, i to: operativni članovi - 22, pričuvni članovi - 15, pomažući članovi - 29 i veterani - 14. Djece i vatrogasne mladeži je 22. Za to relativno malo selo impresivan je i podatak da prema vatrogasnim zvanjima imaju 40 vatrogasaca, četiri dočasnika, pet vatrogasnih časnika i dva počasna vatrogasna časnika. Osim toga što je društvo nastavilo tradiciju postojanja od 1951. godine, kada je osnovano sa samo 17 članova, pokazali su i zavidnu operativnu sposobnost pri intervencijama na gašenju požara i obrane od poplava. Tijekom prošlih 10 godina intervenirali su samostalno i bez pomoći drugih društava na 11 požara koje su stavili pod nadzor i ugasili i sedam slučajeva obrane od poplava. Odlično surađuju s Vijećem Mjesnog odbora Marjančaci i predsjednicom Pamelom Kokić, a potporu u radu pruža im i Vatrogasna zajednica Grada Valpova i Općine Petrijevci, Županija osječko-baranjska te Grad Valpovo.
- Kako je vrijeme prolazilo, u našem DVD-u dolazilo je do smjena generacija, stariji su se povlačili u pričuvna odjeljenja, a mlađi vatrogasci preuzimali su zadaće i dužnosti, ovisno o volji, znanju stručnosti, tako da je kroz vatrogasno društvo prošlo mnogo vatrogasaca. Događali su nam se se usponi i padovi, ali najvažnije je da se kroz sve to vrijeme sačuvao i održao kontinuitet u radu društva i nikada nije došao u pitanje rad i opstanak društva - naglašava Kokić.
Početkom Domovinskog rata mnogi članovi društva uključivali su se u postrojbe ZNG-a i MUP-a, a i prostorije DVD-a koristile su se za potrebe u organizaciji eventualne obrane sela i organiziranje dežurstva u tom kriznom vremenu. Nakon toga teškoga razdoblja, rad društva stagnira, ali se ubrzo obnavlja te su vidljivi brojni uspjesi u smislu prikupljanja članstva, njegova omasovljavanja, odličnih rezultata na natjecateljskom planu, a o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Uz sve to, vatrogascima u Marjančacima posebna je dika simbioza sa stanovnicima. Uz tehničke intervencije, nije ih mimoišlo ni aktivno uključivanje u rad i izgradnju društvenog doma i crkve u selu, organizacija humanitarnih akcija i drugih aktivnosti.
- Kako je vatrogasni poziv plemenit, i čast je svakog vatrogasca da uvijek može pomoći pučanstvu u svim nevoljama, vatrogastvo i biti vatrogasac se u našem selu prenosi s koljena na koljeno, što znači da su u članstvo uključeni i djedovi i očevi i djeca u raznim dobnim kategorijama, od ekipe djece do veterana i pričuvnih članova. Dakle, biti vatrogasac u Marjančacima je postalo i stvar tradicije koja još više dobiva na značenju ako se zna da su svi članovi DVD-a volonteri, tj. isključivo dragovoljci, a da je vatrogastvo jedna od triju institucija koje su od interesa za RH - kaže zapovjednik Kokić.
Lidija Aničić
Više od 100 vatrogasaca
DVD Marjančaci ima 102 člana, od toga je 51 vatrogasac, 12 djece, 10 članova mladeži i 29 podupirajućih članova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike