Ekonomija
SVJETSKA VALUTNA TRŽIŠTA

Zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine slabi dolar
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna znatno pala, što je posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine, ali i naznaka da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna pao za 0,7 posto, na 94,02 boda, najnižu razinu u tri tjedna. Pritom je cijena američke valute prema japanskoj oslabila za 0,3 posto, na 110,45 jena.
Dolar je oslabio i u odnosu prema europskoj valuti, pa je tečaj eura porastao za 0,5 posto, na 1,1745 dolara. Američka se valuta pod pritiskom našla u petak nakon što su na snagu stupile američke carine na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 34 milijarde dolara. Kina je odmah uzvratila protumjerama istog intenziteta. Ulagači su stoga oprezni i pitaju se što slijedi – hoće li se nastaviti trgovinski rat uvođenjem novih carina ili će se u pregovorima postići nekakav kompromis. Ako se rat carinama nastavi, posve je sigurno da će to pogoditi oba najveća svjetska gospodarstva, trgovinu u svijetu, kao i cjelokupno globalno gospodarstvo, kažu analitičari. Pritisak na dolar ojačao je i nakon objave podataka o zapošljavanju u SAD-u koji su pokazali da američko gospodarstvo snažno raste, ali bez jačanja inflacijskih pritisaka. U lipnju je broj zaposlenih povećan za 213.000, a analitičari su očekivali 195.000.H
Rast gospodarstva mogao bi navesti Fed na povećanje kamata u rujnu
"Smatra se da bi snažan rast gospodarstva mogao navesti Fed na povećanje kamata u rujnu. To nije isključeno, no bez ubrzanja rasta plaća malo je vjerojatno da će na kraju godine uslijediti daljnje, četvrto povećanje kamata u ovoj godini", kaže Marvin Loh, strateg u banci BNY Mellon. Od početka godine Fed je dva puta povećao ključne kamatne stope, a procjenjuje se da će kamate ponovno povećati i u rujnu. No, četvrto povećanje kamata, na kraju godine, o čemu se špekuliralo, manje je vjerojatno nakon objave ovog izvješća o zapošljavanju.
Najčitanije iz rubrike