Osijek
JOŠ JEDAN USPJEŠAN SAJAM ANTIKVITETA

Zbog starina u Osijek
se poteže i iz Subotice
Objavljeno 7. srpnja, 2018.
Sajam je nadaleko prepoznatljiv osječki brend, ocijenio je gradonačelnik Vrkić

Kišni oblaci koji su se nadvili nad Osijekom ipak nisu pokazali svoju "snagu" tijekom subotnjeg prijepodneva kada je na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi organiziran još jedan u nizu Sajmova antikviteta u organizaciji Osječkog sajma. Iako je danima prije vremenska prognoza upućivala na loše vrijeme, zbog čega je očekivan manji broj posjetitelja, slobodno možemo reći kako nam se čini da je ovo zapravo bio jedan od najposjećenijih, ali i Sajam antikviteta sa zavidnim brojem izlagača.

Ne čudi, jer ovo je jedna od osječkih manifestacija koja je prepoznaljiva daleko izvan grada, događaj zbog kojeg će neki potegnuti i iz drugih zemalja, primjerice iz susjedne Srbije, u želji za pronalaskom zanimljivih starina. Učinio je to i Dušan iz Subotice koji je u Osijek došao s namjerom kupnje njemu najzanimljivijih starina, koje će potom, kako je rekao, ponuditi na sličnom sajmu u svome gradu.

- Nije ovo prvi put da sam ovdje i nerijetko kupim nešto što mi se svidi. Dogodilo mi se da sam kupio jedan servis koji mi je zapeo za oko, no umjesto da ga plasiram dalje, ostavio sam ga supruzi koja je njime bila oduševljena. Danas još nisam ništa odabrao, no zacijelo neću otići kući praznih ruku – ispričao nam je ovaj vremešni Subotičanin.

Praznih ruku u subotu kući nije otišao ni Osječanin Željko Perić kojeg smo zatekli u kupnji dviju starinskih posuda u koje će, kako kaže, staviti zemlju i posaditi cvijeće. Kao stari znalac kad su starine u pitanju, Perić se pohvalio kako u Bilju ima svoj ranč koji je u velikoj mjeri opremio upravo predmetima pronađenim na Sajmu antikviteta.

- U jednu ću posudu posaditi čuvarkuće, a u drugu trajnice, što će mi se izvrsno uklopiti u ambijent mojega ranča na kojem provedim poprilično vremena tijekom godine. Vrlo sam zadovoljan što mogu uvijek ovdje pronaći nešto što mi se sviđa i nerijetko to jeftino platim. Ponešto je i malo skuplje, no ono što ima cijenu, to najčešće i vrijedi. Deset godina skupljam starine i oduševljen sam ovom manifestacijom koju ne propuštam već godinama – poručio je Perić. Dodao je, kako je već mnogo puta obišao sajmove i u Subotici i u Pečuhu, no kaže kako ovaj osječki nimalo za njima ne zaostaje.

Kako i bi, kad se samo na Sajmu antikviteta na jednome mjestu mogu pronaći doslovno nespojivi predmeti: značke, stolice, predmeti izrađeni od bakra, metala, željeza ili pak unikatni ručni radovi, predmeti od šuške, pribor za jelo, cipele, odjeća, knjige, zrcala… Jedno je zrcalo privuklo i osječkoga gradonačelnika Ivana Vrkića koji je zajedno sa suradnicima obišao Sajam antikviteta, zadovoljan što na jednome mjestu vidi ne samo njemu poznate i nepoznate Osječane nego i brojne strance. Tako smo na jednome mjestu zatekli crnkinju u živom razgovoru s jednim poznatim Osječaninom, susreli Kineze koji su se zadržali na štandu s gramofonskim pločama, a na drugom kraju Sajam razgledali su svjetski poznati blogeri koji ovih dana obilaze Slavoniju…

- Sajam je dobra tradicija još od 2005. godine kad se održavao pokraj Bastiona, potom ga je 2007. godine preuzeo Glas Slavonije, a od ove je godine u gradskom sustavu. Postao je ozbiljna manifestacija koju ne propuštaju zaljubljenici u starine. Osijek je stvorio nadaleko prepoznatljiv brend i Sajam je pravi kulturološki događaj. Tradicija pokazuje naš identitet, a važno je da smo zanimljivi turistima – poručio je Vrkić, dodavši da Grad podržava ovu manifestaciju te će ulagati u nju kako bi bila još bolja.

- U nekoj fazi svoga života volio sam starine i skupljao sam knjige. Sad to više ne radim – rekao je gradonačelnik na upit je li na Sajmu pronašao nešto za sebe, no nema sumnje da mu se, od tisuće ponuđenih predmeta, ipak neki svidio…

Marija Mihelić

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike