Osijek
MINISTAR GOSPODARSTVA POTPISAO UGOVORE

Najviše je odobrenih projekata iz Osječko-baranjske županije
Objavljeno 6. srpnja, 2018.
Potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava bila je okosnica jučerašnjeg boravka Darka Horvata, ministra gospodarstva, obrta i poduzetništva, u sjedištu Osječko-baranjske županije. Ondje je u nazočnosti domaćina, župana Ivana Anušića, te Vjerana Vrbaneca i Marija Turalije, predsjednika i člana Uprave HAMAG-BICRO-a, potpisao ugovor s 14 predstavnika poduzetničkih potpornih institucija. Njima su, naime, odobrena nepovratna sredstva, u ukupnoj vrijednosti od 5,5 milijuna kuna u okviru Poziva "Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzeničkih potpornih institucija".
Ministar je u Osijek došao s dobrim razlogom jer na ovaj poziv, u okviru države, najviše je odobrenih korisnika upravo s područja naše županije.
- Na pozive se prijavilo 48 institucija, što u privatnom što u javnom vlasništvu. Za njih 33 odobreni su projekti u ukupnoj vrijednosti 13,9 milijuna kuna. Petina od tih sredstava, dakle 2,9 milijuna kuna, dolazi za osam institucija upravo u ovoj županiji - pohvalio je ministar domaćina.
- To je samo znak da smo počeli raditi dobre stvari, da nismo ostali samo na floskulama ‘mi hoćemo‘, ‘mi možemo‘, nego da konkretno radimo. Tim tempom nastavljamo i dalje raditi i pozivam poduzetnike da budu aktivni - rekao je župan Anušić. Županijski PPI-ovi kojima su dodijeljena sredstva su Baranjska razvojna agencija Grada Belog Manastira, Tera Tehnopolis, Poduzetnički inkubator BIOS, Našička razvoja agencija Nara, Miholjački poduzetnički centar, Poduzetničko-razvojni centra Općine Erdut, Zadruga Poduzetnička mreža Centar za promicanje i razvitak poduzetništva te Regionalna razvoja agencija Slavonije i Baranje. Njihovi su predstavnici jasno rekli kako će odobrena sredstva koristiti za daljnju edukaciju poduzetnika, posebice onih koji se tek odvažuju na ulazak u svijet poduzetništva. Najniži iznos potpore koji se mogao dobiti po ovom pozivu je 100 tisuća, a najviši 600 tisuća kuna. Nepovratno se moglo dobiti do 85 posto vrijednosti prijavljenog projekta.
Ministar Horvat u nastavku je rekao kako u ovom trenutku Hrvatska ima najbolje poticajno poduzetničko okruženje, između ostalog tu su i tri stupa potpore kojima se pomaže rad poduzetništva.
- To su potpore u dijelu povrata kapitalnih potpora, potom kapitalizacija svakog novootvorenog radnog mjesta, te naposljetku oslobađanja poreza na dobit u razdoblju maksimalno do deset godine. Ovo se posljednje u ovom trenutku odnosi na srednje i velike poduzetnike, najdohodovnije - istaknuo je ministar.
Vodeći je dvojac HAMAG-BICRO-a, pak, najavio kako im je cilj daljnja decentralizacija u kojoj će dio svojih ovlasti spustiti upravo na regionalne poduzetnički institucije.
Do kraja godine Ministarstvu gospodarstva, obrta i poduzetništva na raspolaganju je, do zaključenja ovog operativnog programa, oko 1,6 milijardi kuna. Ministar je rekao kako će napraviti sve da do tog termina taj iznos raspišu i bar jedan dio i ugovore. Ako u tome uspiju, Hrvatska može ostvariti bonus - pravo na dodatnih 400 milijuna kuna. D. Kuštro
2,9

mil. kuna povukle su potporne institucije s područja županije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike