Osijek
NISU SVI SMJEROVI JEDNAKO ATRAKTIVNI

Koje su srednje škole najpoželjnije osmašima?
Objavljeno 7. srpnja, 2018.
Naši su učenici odmah nakon izlaska iz škole zapošljivi u Hrvatskoj i inozemstvu, kaže ravnateljica Medicinske

Smjer Medicinska sestra/tehničar opće njege uvijek je iznimno atraktivan među osječkim osmašima, jer nudi mogućnost zaposlenja odmah nakon završetka srednje škole – kaže Renata Gal, prof., ravnateljica osječke Medicinske škole. Prema privremenim podatcima koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, taj smjer i ove je godine na popisu deset najpoželjnjih među osječkim učenicima koji upisuju srednje škole – prednjače gimnazije, a tu su još smjerovi Ekonomist, Tehničar za računalstvo, Farmaceutski tehničar i Komercijalist.


Medicinska sestra/tehničar opće njege želi biti oko 200 osječkih osmaša. Mjesta nema za sve, u novoj školskoj godini upisat će ih se ukupno 78 – po 26 učenika u trima razrednim odjelima.

Zahtjevni program

- Riječ je o petogodišnjem programu koji ne zahtijeva pripravnički staž ili slično, nego se sa svjedodžbom o završnom ispitu dobiva i rješenje Komore medicinskih sestara za samostalan rad. Učenici su nakon završetka iznimno dobro pripremljeni za rad, s obzirom na broj sati koji imaju što se tiče vježbi i teorijskog dijela. Profesija je automatski priznata i regulirana u zemlji i na europskom tržištu – što znači da su odmah nakon izlaska iz škole zapošljivi i u Hrvatskoj i u inozemstvu – kaže ravnateljica. Potvrđuju to i podatci HZZ-a, koji iz godine u godine to zanimanje ističe kao deficitarno i jedno od najtraženijih. Ravnateljica Gal dodaje kako za taj smjer postoji prag od 60 bodova, bez kojih ga učenici neće moći upisati. To bi značilo da moraju imati makar četvorke.
- Na to smo se odlučili jer, prema iskustvu, učenici koji imaju manje bodova ne mogu pratiti taj program, bude im prezahtjevan i ne uspijevaju ga završiti – ističe ravnateljica. Posljednji učenik koji ulazi u program ima najmanje između 68 i 70 bodova, a najviše je odlikaša.
Privlačan odlikašima
A smjer za kojim su osječki osmaši "poludjeli" sve je popularniji četverogodišnji program Tehničar za računalstvo Elektrotehničke i prometne škole, koji će ove školske godine upisati 48 učenika u dvama razrednim odjelima. Prijavljenih je gotovo dvostruko više i ove godine – oko 90. Zadnji na ljestvci ima najmanje 69-70 bodova – ovaj smjer upisuje sve više odlikaša.
- Smjer je jako popularan među učenicima, jer i oni sami osluškuju potrebe tržišta rada, koje traži sve više programera. Posebno se to ističe u Osijeku, gdje se u IT sektor sve više ulaže i koji se konstantno razvija – kaže ravnatelj Antun Kovačić, dipl. ing. Ističe kvalitete tog programa – aktualan program i revidirani kurikulum.
- Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija, dakle, na svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za nastavak studija – većina ih odlazi na FERIT, a dio odmah u radni odnos – kaže ravnatelj. Ističe izvrsnu suradnju s udrugom Osijek Software City, u čijim se tvrtkama bivši učenici nerijetko zapošljavaju.
- Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo – ističe Kovačić. Najpopularniji smjer, opći smjer I. gimnazije, ove će godine upisati 120 učenika, a prijavljenih je puno više.
- Iskustvo svih ovih godina pokazuje da škola učenicima nudi širok spektar znanja, koji im omogućuje da školovanje nastave na studijima u različitim područjima – od prirodnih, tehničkih do društvenih i humanističkih znanosti, i to je naša prednost – kaže ravnatelj Dražen Đapić, prof. Osim što od jeseni postaje Škola za život, ta je gimnazija aktivno uključena u projekte Erasmus, prekograničnu suradnju s drugim školama i suradnju s osječkim fakultetima, i to je, smatra ravnatelj, jedan od razloga zašto je najpopularnija.
Jasenka Pejaković
TOP 10 SMJEROVA MEĐU UČENICIMA
Najpopularnija je Opća gimnazija, slijedi Jezična gimnazija, smjer Ekonomist Ekonomske i upravne škole, Prirodoslovno-matematička gimnazija, smjer Medicinski tehničar/sestra opće njege Medicinske škole, Tehničar za računalstvo Elektrotehničke i prometne škole, Prirodoslovna gimnazija, eksperimentalni program Zdravstvene gimnazije, Farmaceutski tehničar i Komercijalist.

Popularne lanjske smjerove Kuhar i Upravni referent izbacili su Tehničar za računalstvo i Farmaceutski tehničar.
trend
USKLAĐIVANJE PROGRAMA S TRŽIŠTEM RADA