Zdravlje
NOVO ISTRAŽIVANJE TREBALO BI POMOĆI ALERGIČARIMA

Znanstvenici rade na tehnici koja bi "poništavala" reakcije na hranu
Objavljeno 7. srpnja, 2018.

Alergije na hranu u boljem slučaju znaju biti vrlo neugodne, a u najgorem i za život opasne, no kanadski znanstvenici rade na imunoterapijskoj tehnici koja je uspjela “poništiti” alergijske reakcije kod laboratorijskih miševa. Vjeruju da bi se tehnika mogla uskoro početi primjenjivati i na ljudima.


Terapija funkcionira na način da potakne proizvodnju novih dendritičnih stanica, najvažnijeg dijela imunosnog sustava. Te se stanice nazivaju i patrolnim stanicama, ili pokretačima alarma imunološkog sustava. One apsorbiraju materijale stranih tijelu (antigena) koje zatim koriste za izradu drugih imunoloških stanica, T-stanica, svjesnih antigena u tijelu. To naizmjence izaziva reakciju imunološkog sustava u T-stanicama. Stanice koje su aktivirane na ovaj način pronalaze put prema bolesnom tkivu i uništavaju strane tvari. Tako u organizmu ne dolazi do anafilaktičnog šoka čiji ishod može biti i fatalan.
- Ako zahvaljujući novoj terapiji na kojoj radimo uspijemo izliječiti alergije na hranu i slična stanja poput astme ili autoimunih bolesti, kao što je multipla skleroza, bit će to velika prekretnica u životu pojedinaca koji se s time nose cijeli život - kazao je voditelj istraživanja John Gordon sa Sveučilišta Saskatchewan. Dendritične stanice prirodno se nalaze u tkivima koja su u kontaktu s vanjskim okruženjem, poput vanjskog sloja kože te u unutarnjem površinskom sloju nosnica, pluća, trbuha i unutarnjih organa. Kod miševa uspjeli su izolirati nešto dendritičnih stanica, izloživši ih potom jedinstvenoj mješavini proteina, kiselini srodnoj vitaminu A koja se prirodno nalazi u ljudskom crijevu i alergenu - kikirikiju, ili proteinima iz bjelanjka jajeta. Nakon što se modificirane dendritične stanice ponovno ubrizgaju u organizam miševa, njihova alergijska reakcija potpuno nestaje. Osjetljive imunosne stanice koje je ranije aktivirala alergijska supstancija nakon ubrizgavanja reagiraju kao kod zdravih osoba koje ne pate od alergija. H
MNOGO dobrovoljaca za istraživanje
Iako je ova inovativna tehnika zasad testirana samo na miševima, znanstvenici se nadaju da će u idućih godinu dana uspjeti provesti klinička ispitivanja i na ljudima. "Mnogo je alergičara dobrovoljaca koji žele donirati stanice kako bismo ih iskoristili u laboratorijskim testiranjima", rekao je John Gordon. Učinkovito liječenje moglo bi stubokom izmijeniti život milijuna alergičara. Šokantan je podatak da je samo u Sjedinjenim Državama na hranu alergično oko 15 milijuna stanovnika, a među njima od neke vrste alergije pati svako trinaesto dijete.
Možda ste propustili...

NA KOJI NAČIN SPRIJEČITI NEGATIVAN UTJECAJ KRONIČNOG STRESA NA ORGANIZAM

Otkrivena nova strategija koja bi mogla suzbiti učinak mehanizama stresa na stanice raka

Najčitanije iz rubrike