Zdravlje
NOVO ISTRAŽIVANJE TREBALO BI POMOĆI ALERGIČARIMA

Znanstvenici rade na tehnici koja bi "poništavala" reakcije na hranu
Objavljeno 7. srpnja, 2018.

Alergije na hranu u boljem slučaju znaju biti vrlo neugodne, a u najgorem i za život opasne, no kanadski znanstvenici rade na imunoterapijskoj tehnici koja je uspjela “poništiti” alergijske reakcije kod laboratorijskih miševa. Vjeruju da bi se tehnika mogla uskoro početi primjenjivati i na ljudima.


Terapija funkcionira na način da potakne proizvodnju novih dendritičnih stanica, najvažnijeg dijela imunosnog sustava. Te se stanice nazivaju i patrolnim stanicama, ili pokretačima alarma imunološkog sustava. One apsorbiraju materijale stranih tijelu (antigena) koje zatim koriste za izradu drugih imunoloških stanica, T-stanica, svjesnih antigena u tijelu. To naizmjence izaziva reakciju imunološkog sustava u T-stanicama. Stanice koje su aktivirane na ovaj način pronalaze put prema bolesnom tkivu i uništavaju strane tvari. Tako u organizmu ne dolazi do anafilaktičnog šoka čiji ishod može biti i fatalan.
- Ako zahvaljujući novoj terapiji na kojoj radimo uspijemo izliječiti alergije na hranu i slična stanja poput astme ili autoimunih bolesti, kao što je multipla skleroza, bit će to velika prekretnica u životu pojedinaca koji se s time nose cijeli život - kazao je voditelj istraživanja John Gordon sa Sveučilišta Saskatchewan. Dendritične stanice prirodno se nalaze u tkivima koja su u kontaktu s vanjskim okruženjem, poput vanjskog sloja kože te u unutarnjem površinskom sloju nosnica, pluća, trbuha i unutarnjih organa. Kod miševa uspjeli su izolirati nešto dendritičnih stanica, izloživši ih potom jedinstvenoj mješavini proteina, kiselini srodnoj vitaminu A koja se prirodno nalazi u ljudskom crijevu i alergenu - kikirikiju, ili proteinima iz bjelanjka jajeta. Nakon što se modificirane dendritične stanice ponovno ubrizgaju u organizam miševa, njihova alergijska reakcija potpuno nestaje. Osjetljive imunosne stanice koje je ranije aktivirala alergijska supstancija nakon ubrizgavanja reagiraju kao kod zdravih osoba koje ne pate od alergija. H
MNOGO dobrovoljaca za istraživanje
Iako je ova inovativna tehnika zasad testirana samo na miševima, znanstvenici se nadaju da će u idućih godinu dana uspjeti provesti klinička ispitivanja i na ljudima. "Mnogo je alergičara dobrovoljaca koji žele donirati stanice kako bismo ih iskoristili u laboratorijskim testiranjima", rekao je John Gordon. Učinkovito liječenje moglo bi stubokom izmijeniti život milijuna alergičara. Šokantan je podatak da je samo u Sjedinjenim Državama na hranu alergično oko 15 milijuna stanovnika, a među njima od neke vrste alergije pati svako trinaesto dijete.