Zdravlje
PRAKTIČNI SAVJETI

Zaštitite se od alergija u svom domu
Objavljeno 7. srpnja, 2018.
Ako patite od alergija, svaka je sitnica važna, posebice kad se radi o vašem domu, gdje biste se trebali osjećati opušteno i sigurno. Donosimo nekoliko trikova o tome kako se možete zaštititi od alergija kod kuće.
Krenite od hodnika. Sve prostirke perite jednom tjedno, a obuću uvijek izuvajte ispred ulaznih vrata. Sve kutove i strop čistite od paučine. Osim toga, koristite sintetičke prostirke za pod u hodniku jer se na njima manje zadržavaju bakterije i gljivice nego na pamučnima ili vunenima.
Najviše bakterija u kući nalazi se oko sudopera. Spavaće sobe su prostorije u kući koje sadrže najveći rizik od alergija, a grinje su odgovorne za najveći broj ovakvih problema. Detaljno usisajte prašinu ispod kreveta i sa svih površina oko kreveta te obrišite mokrom krpom. Kada je inače sezona alergija, skinite zavjese i odložite pernate jastuke jer oni skupljaju prašinu i grinje. Koristite posteljinu koja se može prati na visokim temperaturama da bi što manje bakterija preživjelo.
Odjeću u ormarima pokrijte plastičnim vrećama ili celofanom, a obuću držite podalje od odjeće. Važno je i da odjeću koju nosite u šetnji odmah operete da se pelud ne bi širio po stanu. Kada su kupaonice u pitanju, redovito provjeravajte skuplja li se u kutovima vlaga i prozračujte. Zavjese za tuš-kabine perite najmanje jednom mjesečno i mijenjajte ih češće.
Ako patite od alergija, za dnevnu sobu radije birajte namještaj od kože jer se lakše čisti, a sobne biljke redovito perite i brišite prašinu s njih.
U kuhinji sve otvorene kutije s hranom čuvajte na hladnom i mračnom mjestu gdje kukci ne mogu doći u dodir s njima. T.K.
Najčitanije iz rubrike