Zdravlje
MIKROSKOPSKI “PODSTANARI” KRIVI SU ZA 85 % ALERGIJA U DJECE

Kako spriječiti razvoj grinja u domu
Objavljeno 7. srpnja, 2018.

Svaki dom pun je grinja, pa i onaj naizgled savršeno čist. Grinje su mikroorganizmi koji se hrane mrtvim stanicama naše kože. Izmet grinja glavni je kućni alergen.


Iako je kućna grinja jedva vidljiva golim okom i njezina veličina je između 0.1 do 0.5 milimetara i iako su potpuno bezopasne, ne grizu ljude i ne prenose zaraze, ali postoje ljudi s predispozicijom na alergije za koje grinje predstavljaju veliki problem. Prosječan krevet je dom gotovo milijun grinja, a to je dovoljno da izazove težak napad astme kod osjetljivih ljudi. Grinje vole neugodan miris znoja, posebno nogu i intenzivno perutanje kose. Svaki treći čovjek pati od neke alergije, a polovinu tog broja čine djeca; 85 % astmatične djece osjetljivo je na grinje i prašinu, a alergeni su svuda oko nas. Recimo, u jastuku starom šest godina 10 % težine čine mrtve stanice kože, žive i mrtve grinje i njihov izmet. Grinje žive u madracima, jastucima, dekama, tepisima, foteljama i drugom namještaju. Jedini madrac na svijetu koji ne sadrži grinje je vodeni krevet.
Neozbiljno bi bilo obećati vam da ćete se osloboditi grinja jer je svijet odavno izgubio rat s njima, ali možete poduzeti određene mjere da ih u vašem stanu bude što manje. Prvi korak je redovno brisanje prašine, a drugi česta promjena posteljine. Postoje i navlake za madrace i jastuke koje ubijaju grinje. Te presvlake moraju posve obaviti jastuke i madrace i ne mogu odmah ispuniti svoj cilj nego se trebaju držati duže vrijeme.
Ako birate novu posteljinu, nek to budu kvalitetne jastučnice i navlake. Za početak, provjerite gustoću tkanja. Riječ je o broju niti po jedinici površine. Posteljina s većom gustoćom je mekša. Provjerite i sirovinski sastav. Najbolje su tkanine od pamuka i drugih prirodnih materijala. Sintetičke tkanine zaobiđite jer ne upijaju dovoljno vlage, a iz vašeg tijela svake noći ispari do litra i pol vode i masnoća. Zato je dobro upijanje nužno za dobar san. Flanelska posteljina je topla i mekana, a satenska nije tako mekana kao flanel, ali je prikladnija za toplo vrijeme.
Opremite se za borbu s grinjama na sljedeći način. Jako je važno da kupite usisavač s vodenim filtrom. Redovito usisavajte madrace, jednom tjedno mijenjajte posteljinu i svakodnevno prozračujte svoj dom. Deke redovito perite, a svakodnevno ih tresite ili usisavajte. Pri uređenju svojeg doma svedite na minimum ukrase i površine koje skupljaju prašinu. Odaberite zavjese od materijala koje ne zadržavaju prašinu i često ih perite. Plišane igračke stavite povremeno 12 sati u hladnjak. T.K.
U KUHINJI, OSTAVI...
Naziv njihovog roda Dermatophagoides je grčki, a znači "jedu kožu". Najviše vole spavaće sobe, madrace, jastuke i deke, jer im osiguravaju optimalne uvjete za život. Grinje se mogu naći i u kuhinji jer kuhanje stvara toplu i vlažnu sredinu koja im odgovara. Alergijska reakcija na grinje iz ostave je rijetka jer se ova vrsta najčešće nalazi u vlažnim zidovima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike