Regija
ĐAKOVO PUNO KUNA

Vole grickati i žice u autima
- Hyundai im je "najukusniji"
Objavljeno 7. srpnja, 2018.
Mnogim je Đakovčanima auto oštećena motora stao na cesti. Pištalice se zasad pokazale djelotvornima
ĐAKOVO

U posljednjih nekoliko mjeseci Đakovom se širi priča o štetočinjama koji se noću uvlače u dvorišta, na što upozorava oštar lavež pasa, ali i zadavljeni pilići ili nestala jaja, pa i razne druge vrste šteta. Sumnja je pala na tvoriće, jer većina se slučajeva dogodila na rubnim dijelovima grada, a nerijetko su ih građani i vidjeli kako noću prelaze iz jednog dvorišta u drugo. Katarini Perić iz Šenoine ulice rastrgana je mačka, a kako nema psa niti joj se, kaže, neki drugi može uvući u sa svih strana zatvoreno dvorište, posumnjala je na tog nepozvanog gosta, jer ne zna što bi drugo moglo biti. Okrivila je tvorića jer ga je i sama u nekoliko navrata vidjela kako prelazi cestu, a jednom joj se uvukao u dvorište kroz rupu u ogradi.


- Tamnosmeđe je boje, dug oko pola metra. U blizini je stara kuća pa je moguće da im je ondje leglo - sumnja Perić. Međutim, od Miroslava Galića, predsjednika Lovačkog društva Đakovo, doznajemo da se vjerojatno ne radi o tvoriću.
- Iako ih ima u gradu, oni ne napadaju mačke ni pse. Veći su problem kune, kojih je pun grad. Njih zanimaju kokoši, pilići, općenito perad, a ne napadaju kućne ljubimce, niti su opasni za ljude - kaže Galić.
Na tu životinju upozorava i Ivan Šerfezi iz Ulice kralja Tomislava, koji ni sam ne zna koliko se puta susreo s kunama i njihovim nepodopštinama, koje i nisu tako bezazlene.
- Izgrizle su nam žice u motoru automobila pa je prava sreća da nije došlo do nezgode na cesti. Auto je stao, a kada smo podigli haubu, naišli smo na izgrizene žice. Nije se to samo meni dogodilo. Svi susjedi imaju sličnih problema i sve je teže nositi se s tim - upozorava Šerfezi, a njegove riječi potvrđuje supruga, koja se s kunama susrela nekoliko puta.
- Kada smo ispod haube pronašli jaje, pomislili smo da se radi o štakoru, ali poslije smo se uvjerili da se ne radi o toj štetočinji - kaže supruga, navodeći primjer susjede koja je zatekla kunu kako se mirno odmara u cvjetnjaku na dvorištu.
Zanimljivo je da kune "ne vole" sve automobile jednako, pa tako neki ostanu pošteđeni njihovih oštrih zuba, a, sudeći po šteti koju prave, prednost imaju vozila Hyundai.
- Mislim da se radi o mirisu plastike. Pojedine ih vrste više privlače, vjerojatno zbog toga što ih podsjećaju na hranu, a mislim i da ih privlači miris ulja s kočnica - kaže Šerfezi.
Teško je zaštititi se od ove male napasti, koja je i vješt penjač, pa se može popeti uza zid i nastaniti na tavanu.
- S obzirom na to da su kune i tvorići zaštićene životinje, u Veterinarskoj stanici nema nikakvih preparata za njihovo uklanjanje. Za taj problem zaduženi su isključivo lovci, kojima građani mogu prijaviti svu štetu koju učine - kaže Ante Strmotić, direktor đakovačke Veterinarske stanice, te ujedno upozorava na pojavu čagljeva u okolici grada na potezu od Selaca prema Trnavi. Napadaju perad te sitniju stoku, kao što su janjići i jarići.
Djelomično rješenje problema, bar što se tiče automobila, pronašao je Šerfezi, koji nakon loših iskustava ništa ne prepušta slučaju.
- Nabavio sam aparat, zovem ga pištalica, koji se uključi u automobilu te na taj način, ispuštajući zvuk određene frekvencije, tjera štetočinje koji se mogu ondje nastaniti - kaže Šerfezi, savjetujući svima koji se susreću s tim problemom da si nabave takav uređaj.
Marija Alduk
Možda bi zamke mogle pomoći
“Prije smo uz prisutnost policije mogli izići na teren i intervenirati, ali sada je to zakonom zabranjeno. Postoje naznake da će se nešto promijeniti, ali za sada je tako. Na žalost, za ovu vrstu problema trenutno nitko nije zadužen, pa ni veterinari ne mogu ništa učiniti”, doznajemo od Miroslava Galića. Napominje da bi se možda moglo nešto napraviti zamkama, ali one kojima lovci raspolažu predviđene su za lisice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana