Kultura
IZLOŽBA RICHTER EXPERIENCE U BELGIJI

60. obljetnica gradnje paviljona za svjetsku izložbu u Bruxellesu
Objavljeno 7. srpnja, 2018.
Wevelgem
Izložba hrvatskog umjetnika i arhitekta Vjenceslava Richtera otvara se 7. srpnja u Wevelgemu, u povodu 60. obljetnice gradnje paviljona za svjetsku izložbu u Bruxellesu.
Jedini sačuvani izložbeni paviljon Vjenceslava Richtera na listi je zaštićenih kulturnih dobara Belgije. Projekt je nagrađen posebnim priznanjem organizacijskog odbora EXPO-a. Paviljon, građen od stakla i metala, predstavljao je otvorenu, transparentnu građevinu koja je simbolično predstavljala novu, mladu državu. Po završetku svjetske izložbe, nacionalni paviljoni ponuđeni su na prodaju i Richterov paviljon otkupio je Grad Wevelgem s namjerom da ga pretvori u školu.
Izložba autorice Vesne Meštrić predstavlja 30-ak radova iz Richterova opusa.
Taj paviljon je na specifičan način povezao Belgiju i Hrvatsku: po završetku svjetske izložbe rastavljen je i ponovno sastavljen u Wevelgemu te prilagođen školi Sint-Pauluscollege. Bit će dodijeljena nagrada Vjenceslav Richter jednom učeniku za najbolja ostvarenja u području likovnosti.
Uz izložbu, održat će se i konferencija na kojoj će sudjelovati Vesna Meštrić, Katia Baudin, ravnateljica Kunstmuseen Krefeld i teoretičarka arhitekture te Zvonko Maković, teoretičar umjetnosti. N.Vek.
Možda ste propustili...

ALEKSANDAR ACEV

Rad s neutralnom maskom

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA OBILJEŽAVA SE I U BELIŠĆU

Predstava “Zmaj Heliot” Scene Martin

DANAS POČINJE KAZALIŠNI MARATON U ORGANIZACIJI GRADA OSIJEKA

U dva kazališta 13 predstava vidjet će čak 4000 gledatelja