Kultura
ZAVRŠIO 3. FESTIVAL "ČUVARI PRIČA"

Užitak je bio gledati stvaralačke procese malih i velikih
Objavljeno 6. srpnja, 2018.

Treći (i prvi međunarodni) Festival slikovnica Čuvari priče na radost je brojnih mališana tijekom tri dana ponudio izvrsne radionice još izvrsnjih umjetnika. Užitak je bio gledati stvaralačke procese (i učiti iz njih) pod vodstvom Melite Nađ, Marsele Hajdinjak, Tihomira Taborskog, Dajane Ososlije, Maje Veselinović, Danijele Skoković, Nikoline Manojlović Vračar i na kraju programa, sjajnih RitmOS-a.

Bilo je produktivno i veselo. Bilo nam je lijepo, kreativno, poučno i zabavno - poruke su roditelja na FB objavama GISKO-a, uz poneki žal što su primjerice ‘upali‘ samo na jednu radionicu ili zbog nekih obveza nisu mogli ostati do kraja.
Roditelji su “sherali” program, upute za prijave - a kada je sve počelo, uživali sa svojm klincima. Kako i ne bi kad je sve, prema riječima organizatora, teklo više nego glatko, a iznenađenja su bila samo pozitvna i poželjna. Uobičajeno je tako bilo na čitanju strašno strašnih priča, koje, kada je u ulozi pripovjedačice Dubravka Pađen Farkaš, završavaju smijehom, ali kada ih je pričao Zdenko Bašić, bilo je i onih koji (od straha) nisu mogli ostati do kraja.
Kada su sudionici djeca, spontanosti ne manjka, ali - pokazale su brojne radionice - ni kreativnosti. Izvrsne reakcije, razina znanja, uključenosti, ideja, darovitosti osječkih mališana iznenadila je goste, koji su ove godine došli iz svih krajeva Hrvatske, ali i Srbije, uz najveći broj Osječana. Dogodine, nada se ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš, Festival će zadržati međunarodni karakter, možda produžiti trajanje i dovesti goste iz Mađarske.
Većina je radionica imala ograničen broj sudionika, a za većinu je broj prijavljenih premašivao taj broj, pa su nalazili kompromis i ‘stisnuli‘ se kako nitko ne bi izvisio jer ovakvi kreativci nisu svaki dan u našem gradu. S druge strane, nije lako raditi s prevelikim brojem sudionika, no na kraju sve je ispalo sjajno. Među polaznicima (a bilo ih je od 20 do 30 na svakoj) uglavnom su djeca koja su sudjelovala i na prošlim izdanjima Festivala. Slikovnice nastale na radionicama - poput 3D Šume Striborove (od grančica, gljiva, niti...) bit će izložena u GISKO-u.
Iako nenajavljen, djecu je i odrasle razveselio i mađioničar Saša Gerber, izmamivši mnogo osmijeha malih i velikih. Odnedavno otac blizanaca, Saša je našao vremena i pridružio se kreativcima.
Sve je završilo otvorenjem izložbe u MLU, na kojem su se predstavili ilustratori Željka Mezić, Dražen Jerabek i Marsele Hajdinjak, a instalacije je izložio Zdenko Bašić te lutke Tihana Ostreš. Multimedijana umjetnica Nikolina Manojlović Vračar također se predstavila ilustracijama. N.Vekić
Možda ste propustili...

“TARZAN” ROKA VILČNIKA U HNK-U ZADAR

Ljubavni trokut u dalekoj džungli

“JA SAM VERONIKA” PREMIJERNO U KAZALIŠTU KNAP 17. 12.

Projekt nadahnut Coelhovim djelom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

29. IZDANJE KAZALIŠNO-TEATROLOŠKE MANIFESTACIJE

Svakom znanstveniku koji se bavi hrvatskim kazalištem važno je biti sudionikom Krležinih dana

2

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

3

ZA KNJIGU "PREDSMRTNI DNEVNIK"

Nagrada "Janko Polić Kamov" pripala Igoru Mandiću