Ekonomija
INVESTICIJSKI FORUM SLAVONIJE I BARANJE

Samo proizvodnja za izvoz može povećati BDP i plaće
Objavljeno 6. srpnja, 2018.
U vinkovačkom hotelu ‘‘Villa Lenije‘‘ jučer je održan Lider invest, Investicijski forum Slavonije i Baranje - projekt kojim poslovni tjednik Lider promiče investicije. Prije Vinkovaca Lider invest održan je u Bjelovaru, Rijeci i Šibeniku.

Kako je jučer istaknuto cilj Lider investa je prepoznavati i promicati investicije koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće investitore.

- Radili smo analizu za 2017. godinu gdje smo došli do podataka da se od 17,8 milijardi ukupnog prihoda čak 8,3 milijarde odnosi na tvrtklu Prvo Plinarsko Društvo (PPD). Kad to oduzmemo, vraćamo se na ukupan prihod koji nije dosegnuo razinu 2008. godine, međutim, treba reći da se gospodarstvo opravlja. Mi smo jedna od županija koja ima usporeni razvoj gospodarstva, a u protekloj godini investirano je u Vukovarsko-srijemsku županiju 360 milijuna kuna, uglavnom u dugotrajnu imovinu i oko 46 posto u komunalnu infrastrukturu - rekla je Vinka Ivanković, predsjednica Županijske komore Vukovar te je dodala kako se moramo se okrenuti budućnosti, investicijskim fondovima, povlačenju sredstava iz Europske unije.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa, istaknuo je kako je Lider invest projekt Poslovnog tjednika Lider koji već treću godinu želi otkriti, nagraditi i javnosti pokazati poduzetnike koji su napravili proizvodne investicije.

- Mi vjerujemo da samo proizvodnja za izvoz može povećati BDP u Hrvatskoj i dignuti ga i više od četiri posto, što će omogućiti i veće plaće, i da se naši građani ne iseljavaju. Inače, u Hrvatskoj se govori kako nema proizvodnih investicija, međutim, ima ih mnogo. Isto tako, u zadnje vrijeme često se može čuti kako je država pomogla poduzetnicima, jer ih je rasteretila za četiri milijarde kuna u dvije godine, međutim zaboravlja se drugi dio priče, odnosno da je istovremeno državni proračun narastao za 13 milijardi kuna. Ono gdje imamo prostora, to je svakako smanjenje poreza. Ja ne bih išao na smanjenje PDV-a, nego na smanjenje poreza poduzetnicima koji proizvode za izvoz - rekao je Šajatović.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić istaknuo je kako Grad Vinkovci unazad nekoliko godina pomaže poduzetnicima kroz sufinaciranje troškova otvaranja novih obrta, odnosno novih trgovačkih društava.

- Komunalni doprinosi za novosagrađene objekte po kubičnom metru trenutačno iznosi kunu, i sada krećemo u realizaciju Poduzetničkog inkubatora iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupne vrijednosti oko 21 milijuna kuna - rekao je Šokičić.

Među okupljenim poduzetnicima bio je i Petar Šimić, vlasnik tvrtke Grad Export, iz Vinkovaca, koji je rekao kako je ključ uspjeha mnogo rada, ali i praćenje trendova.

- Najveći problem svih nas poduzetnika svakako je iseljavanje mladih, odnosno nemogućnost nalaženja adekvatnog proizvodnog kadra. Što se tiče investicijske klime na području Slavonije i Baranje, ključno je gospodarstvo, odnosno onog trenutka kada se gospodarstvenicima omogući značajno manji porezi i prirezi na plaće djelatnika te povećaju plaće djelatnika u netoiznosu, vjerujem da ne bi bilo iseljavanja - rekao je Šimić.

Prema riječima Domagoja Šarića, voditelja odjela za konkurentnost gospodarstva Hrvatske gospodarske komore, gospodarstvo se razvija i treba ići na organiziraniji i ciljani način, no s obzirom na konkurenciju, razvoj ide sporo.
Mario Kokaj
Cilj Lider investa je promicati investicije koje otvaraju radna mjesta i povećavaju proizvodnju za izvoz
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike