Mozaik
ZAPREŠIĆ BOYS FENOMEN NA NAŠOJ GLAZBENOJ SCENI

‘’Igraj moja Hrvatska’’
napisana je sa srcem,
a otpjevana s dušom
Objavljeno 6. srpnja, 2018.
Nakon legendarnih ‘’Srce vatreno’’, ‘’Samo je jedno’’ i ‘’Neopisivo’’ imaju novi nogometni hit na prvom mjestu

Kad je u pitanju navijačka pjesma u Hrvatskoj, onda to najbolje rade Zaprešić Boys. Ne možemo više zamisliti bilo koju nogometnu smotru bez njihova hita. Nakon ‘’Srce vatreno’’, ‘’Samo je jedno’’ i ‘’Neopisivo’’ ususret SP-u u Rusiji ponovno su oduševili pjesmom ‘’Igraj moja Hrvatska’’.


Budući da se pjesma našla na vrhu HR Top 40 liste singlova, razgovarali smo s jednim od članova, Markom Novoselom.

Kako je počela vaša navijačko-glazbena priča?
- Radi se o svojevrsnom fenomenu koji je izuzetno rijedak kada je riječ o navijačkom svijetu. Ali prije svega da bi nas se upoznalo, pa i shvatilo, treba se vratiti na početak 90-ih, kad je ova grupa prijatelja, počela svoj navijački život. Nekako u isto vrijeme jedan od pripadnika ekipe skladao pjesme za tribine koje su i danas opće prihvaćene. Tu mislimo na kratke navijačke pjesme, ne na ove današnje, potkovane vrhunskom produkcijom i aranžmanom jer u to vrijeme ni sami još nismo znali što nas čeka. Vraćajući se s jedne utakmice 2005., našli smo se u studiju u Zaprešiću, bazi tada neafirmirane grupe Connect i u dobrom raspoloženju snimili svoj prvi studio session. Dečkima se to dopalo i pala je ideja da zajedno snimimo navijačku pjesmu “Boja mojih vena”. Potom je, uoči SP-a u Njemačkoj 2006., nastalo “Srce vatreno” u suradnji s Markom Lasićem - Neredom. Nakon toga vraćamo se ekipi iz kvarta te s Connectom stvaramo “Samo je jedno”, koja je bila posvećena reprezentaciji u vrijeme EP-a u Austriji i Švicarskoj 2008. Ona je do danas ostala i ostat će jedna od pjesama koja nas je obilježila, ali i pjesma koja je ujedno bila naša prekretnica u glazbenom životu, nakon koje smo odlučili napraviti zaokret te zaploviti samostalnim glazbenim vodama. Prva pjesma s kojom smo se okušali kao samostalni izvođači bila je “Duša moga grada”, koju smo, svi redom Zagrepčani, posvetili voljenom gradu za rođendan. Nakon tog projekta nastaje i prva pjesma u samostalnoj izvedbi posvećena reprezentaciji, u kojoj se tekstualno miješaju i izjednačavaju ljubav i emocija prema Hrvatskoj i reprezentaciji. Pjesma U porazu i pobjedi” nastala je 2012. uoči EP-a u Poljskoj i Ukrajini. Nakon nje izbacujemo novi singl “Opijen tribinama” uoči kvalifikacijske utakmice sa Srbijom te pjesmu “Neopisivo” uoči SP-a u Brazilu. Posljednje veliko natjecanje, EP 2016. u Francuskoj, obilježili smo singlom “Pratim put, kojim smo stavili naglasak na svoju vjernost Hrvatskoj, koja traje desetljećima i nikad neće prestati.

Kako nastaju pjesme?
- Ja, Marko Novosel, zajedno s Bojanom Šalamonom autorski potpisujem sve naše do sada objavljene pjesme. Inspiraciju crpimo iz emocija koje su u svima nama, iz nemjerive ljubavi prema domovini, pa tako često naše pjesme više zvuče kao domoljubne. Prije svega se referiramo na ljubav prema domovini, a potom i prema hrvatskoj reprezentaciji iz bilo kojeg sporta, jer sve su one predstavnice naše mlade države.

”Igraj moja Hrvatska” je, prema sudu mnogih, uvjerljivo najjača od svih i za ovaj SP.
- Ima li većeg događaja od SP-a u nogometnu uz koje naš narod i reprezentaciju vežu najljepše uspomene i s kojim dolaze velika očekivanja. Sa srcem je napisana, a s dušom otpjevana jer odzvanja ponosom te zorno dočarava onaj uzvišeni osjećaj, emociju i privrženost kada se prati najdražu reprezentaciju. Priča je to o odrastanju djece u svim gradovima, naseljima i krajevima Lijepe Naše koja su odgajana u domoljubnom duhu njegujući ljubav prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Pjesmu autorski potpisuju Marko Novosel, Bojan Šalamon Shalla te renomirani hrvatski autor Ante Pecotić, koji se odlično snašao u ovoj, za njega novoj, navijačkoj priči. Zaprešić Boys ovom pjesmom momcima iz nacionalne vrste žele dati dodatni motiv na terenu i poručiti da su uvijek uz njih, a svom narodu darovati navijačku himnu koju će mnoge generacije nositi u srcu.

Vrhunske glazbene uratke prate i vrhunski napravljeni spotovi...
- U spotovima se uvijek trudimo da tekst pjesme pokušamo što više dočarati i vizualno. Naglasak često u spotovima stavljamo na djecu jer ona su naše blago i naša budućnost. I ako se uspijemo samo malim dijelom participirati u njihovuodgoju tako da - kao što naša posljednja pjesma kaže - vole svoje, ostvarili smo zadani cilj i to nas čini iznimno sretnima. Naravno, pravu podlogu moraju imati od svojih roditelja, da ih odgajaju u tom duhu, a mi smo tu samo da svojim pjesmama probudimo ili dignemo te osjećaje kod djece.

Tko su zapravo Zaprešić Boys?
- Grupu čini pet članova i to su: Bojan Šalamon-Shalla, Marko Novosel, Ivan Novosel, Saša Pleše i Zdeslav Klarić. Od nas petorice samo se Bojan i Zdeslav profesionalno bave glazbom. Inače Bojan je u Hrvatskoj jedan od najtraženijih glazbenih producenata, koji, osim što je naš član, ujedno i radi produkciju za brojne izvođače poput Vanne, Nine Badrić, Jacquesa i dr. Ostali imaju svoja primarna zanimanja kao što su djelatnik u HV-u, u prodaji, u jednoj zagrebačkoj firmi...
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

TREĆI DIO OMNIBUSA “SEKS, PIĆE I KRVOPROLIĆE”

Film “Mali” Antonija Nuića u kinima

MLADI GLAZBENIK OBJAVIO NOVI SINGL

Matija Cvek snimio pjesmu s članovima TBF-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BETA SUDAR, PJEVAČICA IZ VALPOVA

Nastup na Dori za mene je čast i dat ću sve od sebe!

2

KUD DIKA IZ SLATINE OBILJEŽILO 50 GODINA RADA

Još jedan novi početak i povratak folklornoj baštini

3

TAMBURAŠKI SASTAV VRANAC

Nova pjesma “Sada zovem lopove”