Regija
YUYA MATSUO, JAPANSKI BLOGER I SVJETSKI PUTNIK U SLAVONIJI

Oduševila ga duga i bogata povijest Vinkovaca, ali za specijalitete nije mario
Objavljeno 5. srpnja, 2018.
VINKOVCI

Turistička zajednica grada Vinkovaca prošlog je mjeseca bila domaćin poznatom fotografu i blogeru, 28-godišnjem Yuyi Matsuo kojega na Instagramu prepoznaju mnogi kao @esejapan gdje objavljuje fotografije snimljene na putovanjima, pa su tu i fotke iz Vinkovaca, Vukovara i drugih hrvatskih krajeva koje već godinama posjećuje.

Mladi Japanac putuje svijetom i na društvenim mrežama objavljuje ljepote mjesta koja posjeti, a u Hrvatskoj je obišao dio obale i Zagreb te su mu Vinkovci bili prvo mjesto zapadno od Zagreba koje je posjetio. Sve što su mu susretljivi domaćini pokazali, oduševljavalo je japanskog putnika koji živi s majkom u Beču i odatle kreće na svoja putovanja. U Budimpešti je diplomirao zemljopis i, kako je rekao vinkovačkim domaćinima, prije negoli se zaposli, želi proputovati svijet jer poslije neće imati vremena...

- Razgovarala sam s kolegicom iz Vukovara, Jasnom Babić, koja mi je rekla za japanskog blogera i da dolazi u Vukovar pa sam pomislila kako bi bilo lijepo da posjeti i Vinkovce. Poslala sam mu mail i upitala ga želi li doći k nama prije ili poslije posjeta Vukovaru, i odmah je pristao. Dočekala sam ga na željezničkom kolodvoru jer on ne vozi. Drukčiji je to mentalitet, ne pije kavu, alkohol pogotovo. Rekao je da su ga se Vinkovci jako dojmili zbog duge i bogate povijesti koju je upoznao u našem muzeju kojim ga je proveo kustos Hrvoje Vulić i na zanimljiv način, kako on već zna, ispričao mu mnoge pojedinosti koje su ga oduševile, a posebice činjenica da se puno toga još uvijek nalazi pod zemljom. Poveli smo ga na Borince, misleći da će moći snimiti grad, ali nije bilo dovoljno visoko, no snimio je tamošnju kapelicu koju je stavio na Instagram. Pokazali smo mu grad uzduž i poprijeko, ali je izrazio želju da i sam prošeta uz Bosut – kaže Martina Matković, direktorica TZ grada Vinkovaca, dodajući kako Yuya Matsuo na društvenim mrežama ima više od 310 tisuća pratitelja.

Posebno ga se dojmio posjet šumi Kunjevci ujutro, oko 4.30 sati, gdje je uz vožnju ekomobilom fotografirao divljač, što ga je jako oduševilo. U samom gradu tražio je povišena mjesta s kojih bi snimio što veći dio grada, pa ga je Anita Miškić povela na terasu Termi, u hotel Admiral, gdje je i odsjeo za boravka u Vinkovcima.

Šetajući obalom Bosuta, zaključio je da je tu puno mirnije i ležernije nego na moru, gdje provodi dosta vremena već godinama, osim Zagreba, a za Vinkovčane je rekao da su jako "ugodni i gostoljubivi".

Zanimljivo je da turist iz Japana uopće nije iskazivao nekakvu posebnu želju da bi probao slavonske specijalitete i prema hrani se odnosio prilično ravnodušno.

- Bila je nedjelja, pa sam ga pozvala k sebi kući na obiteljski ručak, i to mu je bio poseban doživljao jer, kako je rekao, nitko ga do sada nije pozvao u kuću na objed. Probao je domaće kolače i rekao da su jako fini – kaže Martina Matković i najavljuje da će u nedjelju Vinkovce posjetiti skupina stranih novinara koja je u gostima u Osječko-baranjskoj županiji, ali će obići i vinkovačke znamenitosti i o svojim dojmovima izvijestiti svoje čitatelje i gledatelje. Među njima će biti i naš nedavni gost Yuya Matsuo.

Na njegovu blogu, facebook-profilu i Instagramu već je mnoštvo novih fotografija, među kojima i one snimljene u Vinkovcima i okolici, i Vukovaru. Prema podacima Turističke zajednice, u Vinkovcima su prošle godine ostvarena 27.492 dolaska turista, što je za 18 posto više nego u 2016., bilo je 56.508 noćenja, što je gotovo 30 posto više nego godinu prije, a prosječno trajanje boravka turista je 2,06 dana. U prvih šest mjeseci ove godine bilo je 13.147 turista, od čega 10.094 domaćih i 3053 stranih, ostvarili su 27.887 noćenja, što je blagi porast od prošle godine.Turistička zajednica organizira Vinkovčanima i gostima grada i šetnje povijesnim znamenitostima Vinkovaca uz licenciranog vodiča. Za vrijeme adventa bile su četiri šetnje, za Rimske dane dvije, a za Vinkovačko ljeto jedna šetnja. Sljedeća je u ponedjeljak s početkom u 18 sati. Odlučili su dodatno educirati građane jer oni su najbolji ambasadori turizma.
Miroslav Flego
U nedjelju dolazi skupina stranih turističkih novinara koji će posjetiti povijesne znamenitosti grada
Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike