Kultura
5. MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE “FAUST VRANČIĆ”

Uravnotežen ritam učenja, rada, zabave i odmora osam dana na otoku Prviću
Objavljeno 5. srpnja, 2018.

Jubilarna, peta Međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture “Faust Vrančić” u organizaciji je Ogranka Matice hrvatske u Osijeku i Hrvatske matice iseljenika – Podružnica Vukovar, održana na otoku Prviću, u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci uz pomoć domaćina i tajnika škole, don Bože Škembera i voditeljstvo Ružice Pšihistal.

Brojne edukativno-zabavne i izletničke programe u Šibeniku, Zlarinu i Tijatu povezala je tema hrvatske kulturne baštine. Od znanstvene baštine hrvatskih velikana Fausta Vrančića i Marina Getaldića do bisera hrvatske spomeničke baštine te lokalne glagoljaške i tradicijske baštine otoka Prvića upoznali su srednjoškolci iz Orašja, Vukovara i Osijeka u osmodnevnom programu škole kroz 50 nastavanih sati u šest kreativnih radionica, kao i kroz akademska i terenska predavanja.

Sve što su naučili, polaznici su prezentirali na završnoj priredbi u klaustru samostana. Na početku su se priredbe predstavili polaznici scensko-dramske radionice, pod vodstvom Teodore Vigato predstavom “Kako je nastala bura”, prema usmenoj predaji zapisanoj u “Planinama” Petra Zoranića. Polaznici glagoljske radionice pod vodstvom Ivice Vigata predstavili su se slikovnim prikazom ruže vjetrova, na kojoj su nazivi vjetrova napisani kurzivnom glagoljicom. Na radionici medijske pismenosti, koju je vodila Đurđa Varzić-Pavković, polaznici su naučili kako nastaju tračevi, kako mediji oblikuju mišljenje pojedinaca i društva te kako se ostvaruje prikriveno oglašavanje. Polaznici ove radionice izradili su i prezentirali naslovnice tinejdžerskog lista s temom Sedam dana na Prviću.

Na jezičnoj radionici, koju je vodila Vesna Karaula, polaznici su primijenili jezičnu normu u govornoj praksi rješavajući problemske zadatke iz morfologije, sintakse i leksikologije, a publika je mogla poslušati njihove literarne radove o temi Od Osijeka do Prvića.

Polaznici folklorističke radionice, koju su vodile Ružica Pšihistal i Ljubica Nedić, prezentirali su što su o životu na Prviću i o lokalnim usmenim predajama čuli od kazivačica Ivanice Zanze i Jagode Bokulić te kazivača Mire Vlahova.

Na tehničkoj radionici, koju je vodila Ksenija Kralj, polaznici su izradili makete Faustovih izuma i pripremili prezentaciju pod nazivom “Utjecaj Faustovih izuma na sadašnjost”, snimili kratki film koji prikazuje sve aktivnosti ovogodišnje ljetne škole i izradili privjeske sa školjkama podijelivši ih kao suvenire na kraju priredbe.Završetak škole u idealnom omjeru korisnog i zabavnog obilježen je dodjelom diploma polaznicima i zahvalom domaćinima na gostoprimstvu. N.Vekić
Znatiželjni mještani Prvića
Ostalo je za mlade polaznike prostora i za poslijepodnevna kupanja i sunčanja, športsko-rekreativne sadržaje i večernja druženja, koja su redovito završavala do ponoći kada su se vrata samostana zaključavala.

Nije to bilo teško prihvatiti polaznicima škole jer im je svaki dan započinjao buđenjem prije osam sati, a pravila školsko-samostanskoga života omogućila su im uravnotežen ritam učenja, rada, zabave i odmora.

Živost su u boravak unosili i ugledni predavači, gosti škole (Marijana Borić, Šime Strikoman, Vlatko Majić, Kazalište lutaka Zadar) i znatiželjni mještani Prvića, koji su sa zanimanjem pratili zbivanja u školi i oko škole.
Ružica Pšihistal

voditeljica

Kako "živi" kulturna baština učenici triju slavonskih gradova doznali su na terenskom predavanju, kroz terenski rad u susretima s lokalnim kazivačima, popeli se na najviši vrh nenaseljenog Tijata.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike