Dome slatki dome
DIZAJN DEKORACIJA ZIDOVA

Stvorite ugođaj prema vlastitim željama
Objavljeno 5. srpnja, 2018.
Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene fototapetama s prirodnim umirujućim prikazima

Dekoracijom zidova pojačavaju se estetski doživljaji prostora. Primjenom tapeta, fototapeta, zidnih naljepnica, obloga od kamena, drva, stakla, bambusa, itd. stvaraju se ambijenti različitih stilskih odrednica i ugođaja prema vlastitim željama.

Tapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu. Da biste postigli željeni efekt, potrebno ih je postaviti na ravnu i očišćenu površinu zida te se pridržavati svih uputa, ako ih postavljate sami. Vaš životni prostor sigurno će dobiti novu dimenziju pravilno odabranim i dobro postavljenim zidnim tapetama. Cvjetni, geometrijski te drugi neobični motivi na zidovima nezaobilazan su dio u kreiranju modernih interijera. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni s multipliciranim uzorkom sitnijeg formata i svijetlih boja, jer ne privlače pozornost, ukrašavaju prostor i trendovski su vječni. Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene fototapetama s prirodnim umirujućim prikazima. Ovakvi prizori, uz primjenu odgovarajućih boja, poput nježno plave ili zelene, bit će pravo osvježenje, a vašu će spavaonicu pretvoriti u ugodan prostor za opuštanje i odmor. Tapete ili zidne naljepnice u dječjim sobama trebaju biti veselih motiva i živih boja kako bi poticale dječju razigranost. Učestalim promjenama naljepnica možete na jednostavan način osvježiti prostor, a postavljanjem različitih motiva mijenjati i ugođaj.
Kamen obogaćuje
Upotreba kamena kao zidne obloge obogaćuje vizualno prostor, a kao dekorativni izričaj može varirati od jednostavnog minimalističkog do raskošnog stilskog. Način primjene kamena kao i konačna obrada, koja definira završne efekte, ovisi o ukusima, potrebama i financijskim mogućnostima. Kamen se može slagati u sitnijem formatu i formirati rustikalniju i hrapaviju površina zida ili u većim komadima, koji tvore glatku, cjelovitu plohu zida.

Ovisno o željenom koloritu, pojedinac može odabrati od tamnih do potpuno svijetlih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena u interijeru dolazi još više do izražaja u njegovoj kombinaciji s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom, a naglašava se formatom i načinom slaganja odabrane vrste. Iako pripada hladnim materijalima, kamen primijenjen kao zidna obloga stvara topao ugođaj, naglašava ambijentalne vrijednosti i pojačava identitet prostora.
Staklo je atraktivno
Kao atraktivne zidne obloge možete iskoristiti staklo, koje će na određenoj distanci od zida, s ugrađenom indirektnom rasvjetom i dekorativno obrađenom površinom postati izuzetno efektno u prostoru. Osim dekorativne uloge, postaje i svjetleće tijelo te tako dodatno osvježava prostor. Staklene zidne obloge izuzetno su popularne u kuhinjama, u kojima se zidna površina iznad radnih ploha zaštićuje i dekorira različitim vrstama stakla.Zidne obloge sastavni su dio interijera, a kreativnost iskazana na zidnim površinama čini cijeli prostor interesantnijim. Mogućnosti dekoriranja zidova su neograničene, a primjenom zidnih obloga stvarate unikatne prostore prema vlastitim željama.
Tanja Kvorka
DRVO UNOSI TOPLINU U PROSTOR
Poznato je kako drvene zidne obloge imaju sposobnost da odmah unesu toplinu u prostor. Načini slaganja drva su različiti, a ovisno o slaganju, vrsti drva kao i završnoj boji, stvorit će se određeni ugođaji u prostoru. Boju i vrstu drva moguće je tematski vezati uz odabrani drveni namještaj ili drvo provući kroz detalje, primjerice zidnu oblogu, ručkice i nogice namještaja, dekorativne predmete, itd. Drvene zidne obloge mogu zauzimati samo dijelove ili kompletne zidne površine. Zgodno je to što količinom drvenih obloga na zidu ne možete pretjerati, pogotovo jer ih možete slagati u različitim bojama, oblicima i dimenzijama te na taj način razbiti monotoniju većih ploha. Drvo u interijeru oplemenjuje prostor, pa će odabir ovakve vrste zidnih obloga zasigurno biti odlično rješenje, bez obzira u kojem je stilu dizajniran vaš dom, odnosno pojedine prostorije. Jedino što se ne preporučuje je drveni zidovi u kupaonicama.
Neobični motivi na zidovima nezaobilazan su dio u kreiranju modernih interijera
Možda ste propustili...

SOBNO BILJE ZA LJEPŠU ZIMU

Afričke ljubice cvjetaju neumorno

IZNENADITE SVOJE NAJDRAŽE

Romantični veganski pokloni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana