Dome slatki dome
SAVJETI KAKO SPRIJEČITI ZARAZU

Očistite radne površine, daščice, spužvice
Objavljeno 5. srpnja, 2018.
Jednako je važno znati da za sprječavanje rasta i širenja bakterija idealna temperature hladnjaka mora biti između 0 i 5 oC

Higijena je važan čimbenik u procesu pripreme hrane. Sigurno znate, ali nije naodmet podsjetiti se pravila koja će vam osiguirati sigurne i zdrave namirnice.

1. Spužvaste krpe za pranje posuđa redovno mijenjajte jer predstavljaju pravo leglo bakterija. Također, pazite da platnene krpe kojima brišete čisto posuđe ne dođu u kontakt s mesom ili daskama za sjeckanje koje niste dobro oprali.

2. Ako vam se učini da je u kuhinji jako hladno, provjerite temperaturu na koju ste podesili rad hladnjaka. Kako biste spriječili rast i širenje bakterija idealna temperature hladnjaka mora biti između 0 i 5 ºC. Temperatura u hladnjaku raste ako je prepun pa je nakon veće nabavke dobro malo pojačati hlađenje. Osim toga, temperature raste i kad stavite posudu s vrućom hranom pa obavezno pričekajte da se hrana ohladi prije negoli je stavite u hladnjak. I vodite računa da su vrata hladnjaka uvijek dobro zatvorena!

3. U zamrzivaču je dobro imati smrznut temeljac koji će vam u žurbi uštedjeti vrijeme za pripremu obroka. Ipak, morate znati da se jednom odmrznuta hrana, pa i temeljac ne smije ponovo zamrzavati i ponovo koristiti. Odmrzavanje može “razbuditi” bakterije koje su eventualno bile u hrani kada je bila prvotno zamrznuta. Svaki put kad je ponovo odmrzavate, broj bakterija u hrani raste, posebno kada je u pitanju meso ili mesni temeljac. Zato je najbolje naučiti koliko vam je najčešće potrebno temeljca i zamrznete pakiranje odgovarajuće veličine. I ne zaboravite upisati datum zamrzavanja.

4. Poželjno je da u kuhinji imate makar jednu dasku za rezanje svježeg mesa na kojoj nećete rezati ostale namirnice. Svježe meso predstavlja jedan od najvećih rizika u higijeni. Dobro oprana daska zahtjeva uporabu vrele vode i deterdženta, kao i potpuno sušenje. Savjetujemo i da izbacite drvene daske u čijim se pukotinama razvija vojska bakterija.5. Čistite redovito kuhinjsku radnu površinu! Važno je znati da nije dovoljno koristiti običan deterdžent, morate koristiti dezinfekcijsko sredstvo koje će jedino uništiti bakterije koje mogu ostati nakon svakodnevne pripreme namirnica kao što su meso, jaja, povrće... T.K.
savjeti
KAKO SPRIJEČITI ZARAZU
OZNAKE TRAJANJA
Znate li u čemu je razlika između informacija na deklaracijama: “Najbolje upotrijebiti do/Best before” i “Rok trajanja/use by”? "Najbolje upotrijebiti do" znači da će određena namirnica imati najbolji ukus ili teksturu do navedenog datuma, koji mogu biti eventualno promjenjeni, ali je hrana i dalje jestiva. U drugom slučaju, informacija o datumu do kad proizvod traje, odnosno do kad se može konzumirati, znači da je poslije navedenog datuma morate baciti taj proizvod, jer se u suprotnom može dogoditi da ozbiljno ugrozite vlastitio i zdravlje svojih ukućana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana