Sport
GLAS SLAVONIJE U KAMPU RUSIJE U NOVOGORSKU

Hrvati nisu baš dobrodošli: Ruski nogometaši trenirali penale
Objavljeno 4. srpnja, 2018.
Ruski novinari okružili su me kada su shvatili kako sam jedini iz Hrvatske u njihovom "gnijezdu"

Ruska reprezentacija za svoj bazni kamp tijekom SP-a izabrala je Olimpijski centar u Novogorsku. On se nalazi u okrugu Himki, desetak kilometara od Moskve.

Zaputili smo se tamo očekujući pravu gungulu, s obzirom na to da su Rusi neočekivano izbacili Španjolce i plasirali se u četvrtfinale gdje će im sljedeći suparnik biti – Hrvatska. Na ulazu u taj golemi kompleks dočekala nas je uobičajena kontrola. No, ona nije bila ni izbliza tako rigorozna kao one koje smo morali prolaziti u kampu hrvatske reprezentacije. Pronjuškao nas je policijski pas i - to je bilo to.
Smrt špijunima
Do dvorane koja služi za konferencije za novinare treba se prošetati desetak minuta okolo-naokolo po centru pa smo se iz prve ruke mogli upoznati s nekim od sadržaja. Trajali su treninzi atletičarki za koje, iskreno, sumnjam kako će bez dopinga napraviti nekakve ozbiljne karijere, a na drugom terenu trening su imali streličari. Nije vladala prevelika gužva, a čak se mogao baciti pogled i na trening ruske reprezentacije, bez obzira na to što je bio zatvorenog tipa. Čisto neka se zna, prošli smo u trenutku kada su vježbali izvođenje jedanaesteraca. Uglavnom, sve je bilo nekako opušteno i bez ikakve euforije. Sličnu sliku ponudilo je i stanje u press-centru. Nije bilo tako mnogo novinara kako bi se očekivalo nakon euforične proslave ulaska u četvrtfinale. No, pojava jedinog hrvatskog novinara izazvala je zanimanje. Nasrnuli su na mene sa svih strana. Neki šaljivac iz mase dobacio je: „Smiert spiunim“. Smrt špijunima, dobar je, ali i jasno govori kako su doživjeli moj dolazak. U tren su me okružili i počeli obasipati pitanjima, pa mi je palo na pamet kako bih možda mogao organizirati vlastitu pressicu i zadovoljio njihovu znatiželju.

- Horvatija harašo - pohvalio nas je jedan od ruskih kolega s kažiprstom okrenutim prema gore. Samo ne znam je li to značilo da smo dobra momčad, ili dobar izbor za njih kada je u pitanju četvrtfinalni susret, ili je to možda zahvala za onu 2007. i Wembley kada smo pobijedili Engleze i gurnuli Ruse na Euro na kojem su došli do polufinala. Inače, taj događaj nitko od onih Rusa s kojima sam razgovarao nije spomenuo. Dosad smo im valjda bili simpatični, ali sada, kad igramo jedni protiv drugih, ljubav će zakratko prestati. Ne mogu reći da su bili bahati, ili da su prijetili uoči tog sudara u Sočiju. Jednostavno su se tog dana bavili nekim drugim temama. Zapravo, predstavnike stranih medija baš i ne doživljavaju kada je u pitanju onaj službeni dio. Priča se samo na ruskom, nema dijela u kojem strani novinari mogu postavljati pitanja, pa se ti snalazi. Dobro, postoji službeni prevoditelj koji snimi izjave pa nakon toga okupi strane znatiželjnike i prevodi im izrečeno. Razgovarajući s nekima od ruskih kolega nisam stekao dojam kako su već sada posvećeni utakmici s nama. Naime, bila im je to prva prilika u kojoj su mogli doći do izjava svojih reprezentativaca nakon velikog trijumfa protiv Španjolske, pa su se pitanja uglavnom kretala u tom smjeru. Nitko od njih nije prozborio ni riječi o dopinškom skandalu u koji je upao njihov napadač Denis Čerišev. Valjda u tom trenutku to još nisu znali.
Euforični Meksikanac
Inače, moram priznati kako sam se na trenutak osjećao kao zvijezda. Dao sam kratki intervju TV postaji Channel 1 Rusija, a najveći dio vremena proveo sa s kolegom iz Indonezije koji se nije mogao načuditi kako sam jedini od hrvatskih novinara posjetio ruski kamp i uz pitanje:

- Zbog čega ste ovdje?

- Nalazim se u špijunskoj misiji - našalio sam se, a on mrtav ozbiljan pita:

- Jeste li saznali što važno?

Mo‘š mislit. Kako da ne. Svuda oko nas bili su poslagani zaštitari mrkog pogleda. Skretanje sa zacrtane rute nije bilo opcija, a morao sam tražiti i dopuštenje za fotografiranje. Pomogao mi je službeni prevoditelj oko tog zahtjeva, pa su odobrili, ali isključivo ispred vrata press-centra. Prilazili su mi i novinari iz Kine. Zbilja je svima to bilo zanimljivo, ali onda me jedan tip posve zasjenio. Riječ je o reporteru meksičke Azteca TV. Taj je radio javljanje uživo iz kampa i u njega je unio toliko emocija i tako glasno govorio tijekom svog izlaganja da je privukao pozornost svih nazočnih, a kod nekih je čak izazvao i blagi osmijeh. Čovjek bi pomislio da će svakog trena početi utakmica u kojoj igra Meksiko. Baš se bio uživio.

Uglavnom, činilo mi se kao da je Rusima to bio jedan običan dan u uredu koji im je malo poremetio proboj hrvatskog novinara u njihovo gnijezdo. Bio sam malo iznenađen njihovom hladonkrvnošću s obzirom na to da su kreirali najveće iznenađenje osmine finala. Prilično su mirno to doživjeli s obzirom na to da od svoje reprezentacije uoči početka prvenstva nisu imali velika očekivanja. Ubrzo sam napustio rusku bazu, a putem sam još malo ugodno ćaskao s onim Indonežaninom. Za kraj mi je postavio još jedno zgodno pitanje:

- Jesi li bio u Indoneziji?

Toliko daleko još nisam dogurao, ali nikad se ne za…
Dalibor Dalibor
OLIMPIJSKI CENTAR NOVOGORSK
Olimpijski centar Novogorsk sagrađen je na 20-ak hektara površine i sadrži objekte koji su potrebni za pripreme vrhunskih sportaša. Smještajni kapacitet centra je 500 osoba, a u njemu se mogu provoditi aktivnosti u čak 32 sporta, uključujući i zimske sportove poput hokeja, curlinga i brzog klizanja. Sagrađen je 1966. godine, a prvobitna mu je namjena bila samo za pripreme i razvoj nogometne reprezentacije SSSR-a, a u nekoliko preuređenja tijekom 50-ak godina dobio je današnju namjenu.
ŽIRKOV "OUT" ZA HRVATSKU
Iskusni ljevonogi ruski reprezentativac Jurij Žirkov zamijenjen je na poluvremenu protiv Španjolske. Jučer je potvrđeno, nakon što je obavljeno nekoliko liječničkih pregleda, kako je 34-godišnji nogometaš Zenita izgubljen za Hrvatsku. Žirkova je protiv "furije" zamijenio Vladimir Granat, iskusni 31-godišnji igrač Rubina.
Zvijezda
MOGAO SAM ORGANIZIRATI VLASTITU "PRESSICU"