Ekonomija
RAZLIKE REGULATORNO OKRUŽENJE

Najlakše je poslovati u Varaždinu, a najteže u Splitu - Osijek najuspješniji u uknjižbi prava vlasništva
Objavljeno 4. srpnja, 2018.
Analizirano je 25 gradova u Portugalu, Slovačkoj, Češkoj i Hrvatskoj - kod nas su Zagreb, Split, Osijek, Varaždin i Rijeka

Hrvatski gradovi međusobno se značajno razlikuju prema kvaliteti poslovnog i regulatornog okruženja, pri čemu je od pet analiziranih gradova najlakše poslovati u Varaždinu, pokazala je studija Svjetske banke "Doing Business u EU u 2018: Hrvatska, Češka, Portugal i Slovačka" predstavljena jučer.

Analizirano je pokretanje poslovanja, ishođenje građevinskih dozvola, dobivanje električne energije, uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova. Studija je obuhvatila 25 gradova u četiri zemlje - njih osam u Portugalu, pet u Slovačkoj, sedam u Češkoj, a u Hrvatskoj su analizirani Zagreb, Split, Osijek, Varaždin i Rijeka. Pokazalo se da je najlakše je poslovati u Varaždinu, a najteže u Splitu.

U Varaždinu je najlakše ishoditi dozvolu za gradnju, a prednjači i u dobivanju električne energije. Osijek, koji je na drugom mjestu, najuspješniji je u uknjižbi prava vlasništva i rješavanju trgovačkih sporova.

Ni jedan grad nije izvrstan u svih pet područja, a u Splitu, koji je posljednji od pet analiziranih gradova, najlakše je pokrenuti poslovanje, no, najslabije je rangiran u tri područja.

Zagreb je najslabije rangiran u pokretanju poslovanja i dobivanju električne energije, a ukupno se nalazi na četvrtom mjestu. Rijeka je trećeplasirana te u četiri područja ima drugi najbolji rezultat, dok zaostaje jedino u rješavanju sporova.

Najveće razlike zabilježene su u ishođenju dozvola za gradnju, rješavanje trgovačkih sporova i pokretanju poslovanja. Tako je primjerice za ishođenje dozvola za gradnju jednostavnog skladišta u Varaždinu potrebno 112 dana uz trošak od 5,3 posto vrijednosti skladišta, što je dvostruko kraće i uz trećinu troška u odnosu na Split.

U Svjetskoj banci napominju da na značajne razlike u regulatornoj učinkovitosti između pet gradova utječe i neujednačen broj predmeta u nekim područjima, a u tom kontekstu upravo ističu veliko opterećenje odjela za graditeljstvo u Splitu, u kojem se izdavanje građevinske dozvole čeka triput duže od prosječnog vremena čekanja u drugim gradovima.

Osijek, Split, Rijeka i Zagreb nadmašuju EU-ov prosjek u području dobivanja električne energije, Osijek je iznad tog prosjeka u uknjižbi prava vlasništva, a također, uz Rijeku, Varaždin i Zagreb, stoji bolje od prosjeka EU-a u rješavanju trgovačkih sporova.

Viša menadžerica grupe za globalne indikatore pri Svjetskoj banci Rita Ramalho ističe da postoje mogućnosti za stvaranje opipljivih poboljšanja preuzimanjem dobrih praksi.

Kako je ustvrdila, kad bi Zagreb preuzeo najbolje prakse zabilježene u pet gradova, Hrvatska bi zauzela 40. mjesto u globalnom rangiranju 190 gospodarstava prema lakoći poslovanja, što je 11 mjesta više od njezinog trenutačnog ranga prema izvješću Doing Businessa 2018.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je kako je studija pokazala da Hrvatska ima jako mnogo prostora za napredak na "Doing Business" ljestvici. Hina
Broj županija ne treba dirati, ali treba smanjiti broj općina
Ministar Horvat rekao je da je studija pokazala da Hrvatska ima mnogo prostora za napredak na "Doing Business" ljestvici. Kaže da relativno loše stojimo u tri parametra - sporo pokrećemo poslovanje, dugo se čekaju dozvole i priključivanje električne energije koje je i preskupo. Horvat je rekao i da broj županija ne treba dirati, ali treba smanjiti broj općina, pogotovo onih koje nisu samodostatne u financiranju. Direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku EK Vittoria Alliata di Villafranca kazala je da ulaganja imaju mnogo veći utjecaj na gospodarski rast i razvoj.
Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike