Osijek
ŽUPANIJA PREUZIMA VLASNIŠTVO

Županijska 4 zrcalo je grada i zaslužuje obnovu
Objavljeno 4. srpnja, 2018.
Ova se zgrada i 27 godina od neovisnosti vodi kao društveno vlasništvo općinske skupštine

Nakon što je ministar državne imovine Goran Marić prije mjesec dana potpisao ugovor kojim država daje Osječko–baranjskoj županiji na korištenje dvije svoje nekretnine bez naknade, a riječ je o zgradi u Europskoj aveniji 11 i Kapucinskoj 40, pokrenut je i postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za zgradu u Županijskoj 4.

Riječ je o golemom objektu u kojem se danas nalazi većina županijske administracije, ali i uredi Državne uprave, Porezne uprave i dijelom službe Prekršajnog suda u Osijeku. Zanimljivo je da se u imovinsko-knjižnim odjelima ovaj objekt još vodi kao društveno vlasništvo upisano u prošlom političkom sustavu. "Te su nekretnine proknjižene kao društveno vlasništvo, a upisane u zemljišno-knjižnom ulošku kao vlasništvo tadašnjih organa upravljanja. Neka od tih tijela koja su upisana u međuvremenu su prestala postojati, a Osječko-baranjska županija naslijedila ju je kao pravni sljednik općinske skupštine. Sada prostor koriste i država i Županija. Iščitavanjem te arbitražne odluke Županija u svom vlasništvu ima šest sedmina objekta, a država jednu sedminu, a to su prizemlje i prvi kat zgrade u kojem se nalazi Porezna uprava. Sve ostalo trebalo bi biti upisano kao vlasništvo Županije. U tom smislu krenuli smo u rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i predmet se nalazi u Ministarstvu na rješavanju. Krenut ćemo s brisanjem društvenog vlasništva i upisivanjem Osječko-baranjske županije kao vlasnika, a onda bismo vidjeli bi li država ostala vlasnik one jedne sedmine", objašnjava Sabina Režić, pročelnica Upravnog odjela za upravne i pravne poslove u Osječko–baranjskoj županiji.

Glavni razlog zbog kojeg se inzistira na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz ovu zgradu mogućnost je prijave objekta na EU fondove, a kako bi se moglo krenuti u uređenje pročelja i unutrašnjosti objekta. "Ta je zgrada zrcalo grada, ali i županijske uprave i ona zaslužuje temeljitu obnovu. Stoga je županu Ivanu Anušiću to jako važno i mi smo u svakodnevnom kontaktu s ministarstvom po tom pitanju. Također, župan postavlja svaki tjedan pitanje o tome na kolegijima, ali na to podsjeća i mjerodavne pri svakom svom posjetu Zagrebu. To se pokušalo rješavati u prijašnjim mandatima, no sada su se konačno zbog piramidalne vlasti stvorili uvjeti", naglašava Režić.

Recimo kako je Županija ozbiljno shvatila ukupno upravljanje svojom imovinom. Tako je krenula u imovinsko-pravno sređivanje i nekretnina u Baranji, ali i primjerice objekta u Kapucinskoj 20."Riječ je o zgradi u kojoj se nalazi Zajednica tehničke kulture i ronilački klub. Mi smo tu vlasnici dijela nekretnine pa idemo u etažiranje i legalizaciju. Također i u Baranji imamo kuće od APN-a. Tu ćemo dati prijedlog za uređenje i preseljenje jednog našeg upravnog odjela kako više ne bismo morali plaćati najam. Po pitanju tog uređenja također se možemo prijaviti na fondove Europske unije. Moramo gledati da iskoristimo sve potencijale i budemo odgovorni vlasnici imovine koju posjedujemo, a na dobrobit svih sugrađana", zaključuje pročelnica Režić.
Nefreteta Z. Eberhard
Županija krenula i u imovinsko-pravno sređivanje nekretnina u Baranji, gdje posjeduje APN-ove kuće
UREDBA O DARIVANJU
Treba reći i kako potpisivanje ugovora o korištenju nekretnina u Europskoj aveniji 11 i Kapucinskoj 40 nije sve. Nakon ugovora o korištenju ove će dvije nekretnine putem Uredbe o darivanju biti prenesene u vlasništvo Županije. No, riječ je o postupku koji traje nešto duže.
Možda ste propustili...