Kultura
ZAHVALJUJUĆI VELIKOM PROJEKTU LUTKARSTVA

Prva ambasadorica Kreativne Europe
Objavljeno 4. srpnja, 2018.
Prva ambasadorica Kreativne Europe dekanica je osječke Akademije za umjetnost i kulturu prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić. Na tu ju je funkciju imenovalo Ministarstvo kulture, uzevši u obzir veliki projekt lutkarstva za lutkarski projekt All Strings Attached. Projekt je trajao dvije godine, a sudjelovali su Cividale del Friuli kao nositelj, Lutkovno gledališče Ljubljana, Títeres Etcétera iz Granade i AUK. Cilj je bilo očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. st., s velikim brojem seminara i radionica, stručnim radovima okupljenima u četiri biltena te restauracijom dijela lutaka korištenih u velikoj putujućoj interaktivnoj izložbi koja je prošla sve gradove sudionike projekta.

Osim u matičnim gradovima, projekt All Strings Attached, kao jedan od najvećih aktualnih lutkarskih projekata, predstavljen je diljem Europe, pa tako i na najvećem lutkarskom festivalu na svijetu, Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes, u francuskom gradiću Charleville- Mézières.

- Zbog promocije takvog načina iskoraka i prostora te institucija i projekata, pretpostavili su da bi bilo dobro da cijela priča krene iz Akademije i iz Osijeka. Primarno je vezana uz lutkarstvo, a Akademija je jedina koja školuje lutkare i prepoznati smo u širem europskom kontekstu - ističe dekanica, uvjerena da će, s obzirom na to da su tako dobro i visoko pozicionirani, u budućnosti moći povući još više novca iz europskih fondova.U tijeku je program Vještice - kreativno buntovništvo, pa se nadaju da ćemo dobiti financijsku potporu i za to. N.Vek.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike