Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Oštar pad cijena dionica na Zagrebačkoj burzi
Objavljeno 4. srpnja, 2018.
Cijene dionica oštro su pale pod utjecajem svjetskih burzi, gdje su dionice potonule zbog prijetnji carinskim barijerama

Prošlog tjedna na domaćem tržištu kapitala došlo je do oštrog pada dionica uz povećani promet, što je posljedica kretanja cijena na američkim i europskim burzama.

Ukupni redovni promet iznosio je 58,1 milijun kuna. Dionicama se ostvarilo 33,4 i obveznicama 24,7 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet u trgovanju dionicama iznosio je 8,3 milijuna kuna. To je prosječno za 2,5 milijuna kuna ili 43,1 posto više nego tjedan prije. Zagrebačka burza nije radila u ponedjeljak zbog proslave Dana državnosti. U utorak su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala oštro pale kao odraz zbivanja na svjetskim burzama, gdje su dionice potonule zbog nastavka međusobnih prijetnji uvođenjem carinskih barijera, koje štete globalnom gospodarstvu.

Američka državna administracija nastavila je prijetnje uvođenja carina za uvoz kineskih proizvoda te u proceduru poslala zakon prema kojem tvrtke u kojima Kina ima više od 25 posto vlasništva ne mogu stjecati američke tehnološke i druge tvrtke zbog nacionalne sigurnosti. Sve su to nastojanja Donalda Trumpa kako bi prisilio Peking na ustupke u trgovinskim pregovorima, ali Kina ne popušta i najavila je protumjere. Negativna spirala postavljanja trgovinskih barijera podsjeća na ozloglašeni Smoot-Hawley carinski zakon iz 1930., koji je svijet odveo u veliku depresiju.

Europska unija u petak je počela primjenjivati protumjere i obračunavati carinu na uvoz američkih proizvoda, na što je Trump odmah zaprijetio uvođenjem novih carina od 20 posto na uvoz automobila iz EU. Stalne prijetnje izazvale su pad dionica na svjetskim burzama.
Traže smjernice
Pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama, pale su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi, indeks Crobex u utorak je dohvatio 1814 bodova (pad za 1,3 posto). Pad dionica na domaćem tržištu kapitala nastavio se do četvrtka, kada se indeks Crobex spustio na 1811 bodova.

Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1816 bodova. To je 22 boda ili 1,2 posto manje nego na početku tjedna. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex osam vrijednosnica zabilježilo je rast i devet pad cijene, a njih pet (Đuro Đaković grupa, Luka Rijeka, Maistra, Optima telekom i Viktor Lenac) zadržalo se na početnoj tjednoj razini.

Navedena distribucija najbolje oslikava koliko su se domaći ulagači ukopali dok tržište traži smjernice za iduće razdoblje. Na strani tjednih dobitnika istaknula se dionica Instituta za građevinarstvo Hrvatske - IGH poraszom cijene za 23,4 posto, sa 154,00 na 190,00 kn. Rast cijene zabilježile su dionice Atlantska plovidba (rast za 3,3 posto), Kraš (rast za 2,6 posto), Uljanik plovidba (rast za 1,9 posto) i Podravka (rast za 1,3 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Atlantic grupa (pad za 7,1 posto), Jadroplov (pad za 4,6 posto), Ericsson Nikola Tesla (pad za 3,7 posto) i Valamar Riviera Poreč (pad za 2,4 posto). Do pada dionica Atlantic grupe došlo je nakon skupštine na kojoj je donesena odluka o isplati 20,00 kn dividende po dionici, što očito nije zadovoljilo dio ulagača, koji su se odlučili na prodaju. Dionicama Brodogradilišta Viktor Lenac snažno se trgovalo u redovnom prometu u utorak (2,3 milijuna kuna) i četvrtak (7,0 milijuna kuna).
Trgovinske barijere
Prodavatelj dionica je Uljanik d.d., koji je obavijestio o padu glasačkih prava ispod 5 posto. Stjecatelj dionica Viktor Lenac je OTP uravnoteženi otvoreni investicijski fond s javnom ponudom. Dionice HT i dalje privlače pozornost ulagača. To potvrđuje blok-transakcija u četvrtak, u kojoj se ostvarilo 3,0 milijuna kuna prometa i čini više od polovine tjednog trgovanja vrijednosnicom HT. Cijena dionice HT povećala se u petak na 151,00 kn. To je 1,00 kn ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica snizila se na 111,71 bod (tjedni pad za 0,31 posto). Uvođenje međusobnih trgovinskih barijera u svjetskoj trgovini i snažan rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu učinili su nestabilnim svjetsko tržište kapitala. Izvještaj Međunarodne energetske organizacije (IEA-International Energy Agen cy) koji upozorava kako je svijet dostigao tzv. Hubbertov vrh zaliha, uz američko uvođenje sankcija Iranu, pokazuje kako bi se svijet već u 2019. godini mogao suočiti s nestašicom nafte. Rast cijene nafte na svjetskom tržištu znači ozbiljnu prijetnju pojave inflacije, koja snažno utječe na tržište kapitala. Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, svjetsko tržište kapitala je nestabilno, što se prenosi na Zagrebačku burzu. Pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u svojim transakcijama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike