Regija
ĐURIĆI I RAČINOVCI U PROBLEMU

Zbog previše arsena voda
iz vodovoda više nije za piće
Objavljeno 3. srpnja, 2018.
Čelnici općine traže da se naselja što prije priključe na regionalni vodovod, jer je to jedino rješenje

ĐURIĆI

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u svome izvješću od 27. lipnja utvrdio je da voda iz javnog vodovoda Račinovci-Đurići nije za piće. Općina Drenovci na svojoj je internetskoj stranici izvijestila mještane da voda u spomenutim naseljima nije za ljudsku potrošnju i da je tvrtka Drenovci d.o.o. kao javni isporučitelj vodnih usluga na tome području osigurala pitku vodu u Đurićima putem cisterne, dok se mještanima Račinovaca preporuča korištenje vode iz arteških bunara.

15 mikrograma
Općinski načelnik Jakša Šestić jučer nam je rekao da su u vodi utvrđene nešto veće količine arsena od dopuštenih vrijednosti, pronađeno je 15, umjesto dopuštenih deset mikrograma arsena po litri.- Tražimo da se Đurići i Račinovci što prije spoje na regionalni vodovod, i to je jedino rješenje za dugogodišnji problem u ovim selima. Ostala općinska naselja - Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Drenovci, imaju vodu iz regionalnog vodovoda, a krak koji vodi prema Đurićima i Račinovcima još nije sagrađen - upozorava Šestić. Direktor tvrtke Drenovci d.o.o. Branimir Filipović potvrdio nam je da je redovitim monitoringom utvrđeno odstupanje vrijednosti arsena u vodi za piće.- Preko Veterinarskog zavoda u Vinkovcima uzorak vode ponovno smo poslali na kompleksnu analizu u Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu i sada očekujemo izvješće da vidimo o čemu je riječ. Zanima nas je li u pitanju konstantna ili varijabilna vrijednost arsena u vodi na tome području i onda ćemo moći reći nešto konkretnije i znati što i kako dalje. U međuvremenu smo poduzeli sve potrebne radnje prema pravilima struke i u sklopu raspoloživih mogućnosti opskrbili mještane pitkom vodom - kaže Filipović.
Ubrzati postupak
Također apelira na mještane da vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava do daljnjeg ne koriste ni za piće ni za kuhanje. Zatražili su mišljenje i preporuku od stručnih službi o tome za što se, s obzirom na povišene vrijednosti arsena, voda uopće može koristiti kako bi ljudima mogli dati potrebne upute.- Mi smo još za vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine tražili da se Đurići i Račinovci po hitnom postupku spoje na vodoopskrbni sustav istočne Slavonije, ali tada su bili drugi prioriteti, bilo je nužno riješiti Gunju i rečeno je da će se naš zahtjev rješavati u idućem razdoblju - kaže. Taj je krak, napominje, u ingerenciji Vinkovačkog vodovoda i stalno su s njima u kontaktu. Građevinska dozvola postoji, projekt je implementiran prema EU fondovima i čeka se odobrenje sredstava za njegovu realizaciju. Filipović je o novonastaloj situaciji razgovarao s čelnicima VVK, a izvijestio je i Hrvatske vode. Molio je da se ubrza cijeli postupak, da se problem vodoopskrbe Đurića i Račinovaca što prije riješi i da mještani ovih sela konačno dobiju zdravu i kvalitetnu pitku vodu, kao i ostatak Vukovarsko-srijemske županije.Također, kaže, uputit će dopise svim državnim institucijama, od Općine, Županije, generalnog direktora Hrvatskih voda, do resornog ministarstva i izvijestiti ih o problemu koji muči stanovnike naselja u pograničnom području. Na upit kada se može očekivati priključenje tih naselja na regionalni vodovod iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, poručili su nam kako odgovor trebamo potražiti u Hrvatskim vodama. To smo i učinili, ali do zaključenja ovoga broja nismo ga dobili. n

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura