Osijek
TRŽNICA NAGRADILA VRIJEDNOST

Jagodi Šaravanji besplatan najam klupe do kraja života
Objavljeno 2. srpnja, 2018.

Tržnica Osijek, tvrtka koja u ime Grada Osijeka upravlja osječkim tržnicama, u posljednih deset godina certificira ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoje proizvode samostalno proizvode na području Osječko-baranjske županije. Ove godine certifikat "Proizvodi hrvatskog seljaka" dodijeljen je za ukupno 71 OPG, no uručivanje certifikata u subotu (30. lipnja) imalo je nešto posebniji ton.

Naime, najvjernijoj prodavačici ekoloških poljoprivrednih proizvoda, osamdesetjednogodišnjoj Jagodi Šaravanji, gradonačelnik Ivan Vrkić uz certifikat omogućio je i doživotni besplatni najam klupe na gornjogradskoj tržnici! Jagoda Šaravanja u zakupu je štanda na glavnoj osječkoj tržnici od 1982. godine, a na hektaru zemlje na imanju u Valpovačkoj Satnici proizvodi sve sezonsko povrće, a tu je i nešto voćaka. U radu joj pomažu suprug Milan, sin i četvero odrasle unučadi.

- Radni ritual je takav da smo svako poslijepodne, osim "osim sveca i blagdana", na imanju, održavamo ga i ubiremo ono što ćemo sutradan ponuditi na tržnici - rekla je Šaravanja okupljenim novinarima. Dodala je i kako joj je žao što mladi odlaze iz Hrvatske jer se, prema njezinu mišljenju, ako se pošteno radi i u nas može lijepo živjeti.

- Drago mi je što još jednom čujem izjavu da oni koji rade od svoga rada mogu pristojno i živjeti. Ali i na nama je odgovornima da stvorimo uvjete u kojima ćemo proizvođačima omogućiti da proizvedeno mogu i prodati - rekao je gradonačelnik Vrkić, uz ponovljeno obećanje kako Jagoda Šaravanja neće više nikada platiti ni kunu za svoju klupu.

Gospođa je Jagoda rođena u Čitluku i doselila se potkraj 50-ih godina u Osijek. U siječnju je sa suprugom Milanom obilježila 60 godina braka. Suprug joj je najvjernija podrška u svemu. Prisjeća se kako su svojevremeno imali i do tisuća stabala voća, nekada su imali i plasteničku proizvodnju.

- No sada je sva proizvodnja na otvorenome, pod vedrim nebom - kaže umirovljenik Milan Šaravanja koji je dio 40-godišnjeg staža zaradio u Hrvatskim željeznicama. Supruga mu pak nikada imala stalno zaposlenje, Od početka osamdesetih godina krenuli se se baviti poljoprivrednom proizvodnjom, zasađene su prve voćke, čije su prve plodove počeli prodavati na tržnici.

​Od kada je (novo)uređena tržnica na Gajevom trgu, njihova je klupa za prodaju na istom mjestu. Njihovi "susjedi" na okolnim štandovima potvrđuju kako su Jagoda i Milan vrijedni ljudi, spremni pružiti pomoć te da, a to je najvažnije, imaju kvalitetnu robu.

​No, ni kod jednih ni kod drugih nije bilo previše vremena za čavrljanje jer subota je ipak udarni tržni dan, a okupljeni novinari nisu baš neki mamac za potencijalne kupce. D. Kuštro

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

NA ŠTANDU U GOSPODARSKOM CENTRU

Otkrivali policijske tajne

Najčitanije iz rubrike