Kultura
OBILJEŽEN TREĆI ROĐENDAN MUZEJA VUČEDOLSKE KULTURE

U tri godine kroz Muzej prošlo 190.000 posjetitelja
Objavljeno 2. srpnja, 2018.

VUKOVAR

U povodu treće obljetnice otvorenja, Muzej vučedolske kulture organizirao je drugi Festival vučedolske kulture. Mirela Hutinec, ravnateljica muzeja, podsjetila je kako su proveli niz aktivnosti čiju su vrijednost prepoznali i posjetitelji i struka.

- Kroz muzej je prošlo 190 tisuća posjetitelja, čime smo iznimno zadovoljni. Očekujemo kako će se ovaj festival razvijati i svake ćemo godine osmisliti program koji je vezan za promociju vučedolske kulture. Želimo uključiti i što veći broj suradnika iz cijele Hrvatske. Ovoga puta imamo međunarodnu izložbu „Odgovor Jobu“, bečke fotografske umjetnice Anje Ronacher, koju smo organizirali u suradnji s muzejom Lapidarium iz Novigrada. Među suradnicima imamo i Branku Manin iz Hrvatskog školskog muzeja, koja je dala prinos promociji dječjeg vodiča i dnevnika malog arheologa Dolkine priče - navela je Hutinec.

O izložbi „Odgovor Jobu“ govorila je Jerica Ziherl iz muzeja Lapidarium, naglasivši kako autoricu Anju Ronacher zanimaju prapovijesne civilizacije, sunce, smrt, rituali... te je stoga u srpnju prošle godine posjetila Muzej vučedolske kulture.

- Promatrala je izloženu građu i napravila seriju fotografija od kojih danas izlažemo četiri. Ono što je nekada imalo svrhu u svakodnevnom životu danas se nalazi kao građa u muzejima, no suvremeni umjetnik na svoj način može interpretirati prošlo vrijeme - pojasnila je Ziherl.

U okviru Festivala vučedolske kulture posjetitelji su mogli čuti i predavanje o pivu, održane su radionice starih zanata, bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka održala je kocert i drum-circle radionicu "Zvukovi iz prošlosti", prezentirane su i vučedolska odjeća i obuća te održane radionice za djecu. Upriličeno je i kušanje vučedolskih jela kao i kušanje zanatskih piva Daruvarske pivovare uz prezentaciju pivskih stilova. D. Korpoš

Dragana Korpoš
Najčitanije iz rubrike