Kultura
21. SUSRETI KRITIČARA - NAGRAĐENI ŽIGMANOV I ALAJBEGOVIĆ

"Julije Benešić" posthumno Kusiku
Objavljeno 30. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Ovogodišnji, 21. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, čiji se dvodnevni program održavao u srijedu i četvrtak, završio je preksinoć proglašenjem čak trojice laureata nagrade "Julije Benešić" i to za četiri knjige.

Ona je ove godine pripala dvojici autora - Tomislavu Žigmanovu iz Subotice za knjigu "Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme" i Božidara Alajbegovića iz Rijeke za dvije knjige kritika: “Paralelni svjetovi” i “Librido”. Istoimena Povelja uspješnosti posthumno je dodijeljena nedavno preminulom Vlastimiru Kusiku iz Osijeka, dugogodišnjem kustosu Muzeja likovnih umjetnosti, a nakon umirovljenja i savjetnika u miru iste ustanove.

Nagradu "Julije Benešić" kritičari dodjeljuju najboljim književno-kritičarskim ostvarenjima između dvaju Đakovačkih susreta, a Povelju uspješnosti najboljem književnom-kritičaru istočno-slavonskog prostora. Proglašenjem laureata, održanim u Rock klubu King, ujedno su i završeni ovogodišnji Susreti koji su u središte pozornosti ove godine stavili 50 godina književno-znanstvenog i uopće kulturnog rada akademika Pavla Pavličića, a predstavljen je i niz naslova te Zbornik Susreta XX. Nagrade će dobitnicima biti uručene na jesen, na zasebnoj svečanosti. S.Ž.

Možda ste propustili...

NA SVJETSKOM NATJECANJU ZAKLADE ART RENEWAL CENTER

Najbolja je slika Marija Javorana

SJEĆANJE NA BRANKA MIHALJEVIĆA

"Zeko, Zriko i Janje" za 90. rođendan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

O NOVOM POVIJESNOM ROMANU “PUTUJUĆE KAZALIŠTE”

Ferić: Dio romana itekako je boljelo pisati, ali siguran sam da je tako trebalo biti

2

INICIJATIVA PROJEKTA ROSTRUM ZA 2021.

Mixtape skrivenog blaga: Skladbe skladateljica nastale nakon 1955.

3

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRVATSKOM RADIJU, ALI I ONLINE

Koncert Hrvatskog baroknog ansambla