Kultura
21. SUSRETI KRITIČARA - NAGRAĐENI ŽIGMANOV I ALAJBEGOVIĆ

"Julije Benešić" posthumno Kusiku
Objavljeno 30. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Ovogodišnji, 21. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, čiji se dvodnevni program održavao u srijedu i četvrtak, završio je preksinoć proglašenjem čak trojice laureata nagrade "Julije Benešić" i to za četiri knjige.

Ona je ove godine pripala dvojici autora - Tomislavu Žigmanovu iz Subotice za knjigu "Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme" i Božidara Alajbegovića iz Rijeke za dvije knjige kritika: “Paralelni svjetovi” i “Librido”. Istoimena Povelja uspješnosti posthumno je dodijeljena nedavno preminulom Vlastimiru Kusiku iz Osijeka, dugogodišnjem kustosu Muzeja likovnih umjetnosti, a nakon umirovljenja i savjetnika u miru iste ustanove.

Nagradu "Julije Benešić" kritičari dodjeljuju najboljim književno-kritičarskim ostvarenjima između dvaju Đakovačkih susreta, a Povelju uspješnosti najboljem književnom-kritičaru istočno-slavonskog prostora. Proglašenjem laureata, održanim u Rock klubu King, ujedno su i završeni ovogodišnji Susreti koji su u središte pozornosti ove godine stavili 50 godina književno-znanstvenog i uopće kulturnog rada akademika Pavla Pavličića, a predstavljen je i niz naslova te Zbornik Susreta XX. Nagrade će dobitnicima biti uručene na jesen, na zasebnoj svečanosti. S.Ž.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike