TvObzor
POZNATI FESTIVAL SLAVI OKRUGLI ROĐENDAN

5 razloga zašto posjetiti 20. Špancirfest
Objavljeno 29. lipnja, 2018.
Već 20 godina se, krajem kolovoza, povijesna gradska jezgra Varaždina pretvara u najveću pozornicu na otvorenom u Hrvatskoj

I ovoga ljeta, 20. godinu zaredom veselimo se kraju kolovoza jer Varaždinci ponovno spremaju desetodnevno osvježenje. Ulični performansi, koncerti, kazališne predstave, Kreativnica, umjetnici, obrtnici, izlagači, program za djecu, bogata gastronomska ponuda... Festival dobrih emocija. Špancirfest!

Od 17. do 26. kolovoza u Varaždinu će se održati 20. špancirfest. Okrugla je to, jubilarna i slavljenička brojka koju će najveći, najpopularniji i najraznovrsniji hrvatski festival obilježiti u jednako velikom i raznolikom stilu.

Već 20 godina se, krajem kolovoza, povijesna gradska jezgra Varaždina pretvara u najveću pozornicu na otvorenom u Hrvatskoj. U 10 dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine na kojima se brojnim posjetiteljima svih deset dana nudi stotine različitih programa - koncerata, predstava, uličnih performera, kreativnih radionica uz bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu.

Špancirfest je u dva desetljeća postojanja prošao dalek put te je od pretežito lokalnog događanja izrastao u važnu kulturno-turističku manifestaciju i svojevrsni sinonim za Varaždin. Festival je rastao, mijenjao se, prilagođavao, osluškivao trendove, širio svoje vidike te je danas jedinstvena manifestacija, sljubljena s povijesnom jezgrom i duhom Varaždina, sadržajem toliko bogata da ju je gotovo nemoguće opisati već ju je najbolje iskusiti.

Pravi teatar je na ulici

Špancirfest prvi ulični festival u Hrvatskoj. Po varaždinskim ulicama ne možete izbjeći brojne svjetske i domaće ulične performere. Ovogodišnji se performeri ne zadržavaju samo na ulicama. U više od 100 različitih performerskih točaka, oni lete po zraku, skaču po fasadama zgrada i nestaju.

Pravi dame i gospoda nose šešire koje su prethodno ili kupili na Špancirfestu ili ih ondje ušminkali i pripremili za nadolazeće jesenske dane. Na Trgu tradicijskih obrta svake godine i svakog dana štand je sa šeširima od filca, štofa, kepera, lana, vune. Cilindrima, polucilindrima, šlampačama. Teško je kupiti samo jedan!

Moto Špancirfesta glasi “Pokreni svoju kreativnost”, a Park kreative središnje je mjesto stvaranja, inovacije i kreacije za djecu i mlade. Kreativni program Špancirfesta vezan je uz izravni kontakt umjetnika s publikom.

Kreativnica u Uskoj, Umjetnička u Školskoj, Obrtnička u Draškovićevoj, Park kreative i brojne kreativne radionice iznimno su popularne, posjećene, ali i važne, jer Špancirfest nastavlja s poticanjem razvitka kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike dovodi u izravni kontakt s tržištem i publikom.

Razni umjetnici će probuditi barokne ulice i trgove, te obojati nebo iznad Varaždina različitim umjetničkim kreativnim instalacijama koje su postale svojevrsni zaštitni simbol Špancirfesta.

Glazbeni ukusi

Dan ima 24 sata, a će organizatori posjetitelje počastiti s više od 40 sati glazbe koja će teći iz smjera svih triju pozornica postavljenih diljem grada. Počastit ćemo se i s kojim pićem više budući da su ove godine svi koncerti na glavnoj pozornici podno zidina Starog grada besplatni. UB40, Soul II Soul, The Brand new Heavies, Parni valjak, Dubioza kolektiv, SARS, Urban&4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić i Zdenka Kovačićek – svi uz slobodan ulazak!

Atraktivan je ovo popis, no što je s glazbenim bardovima Špancirfesta, poput Josipe Lisac, Amire Medunjanin, Vlatka Stefanovskog i Zorana Predina, za koje je idealna intimna i romantična pozornica unutar vile Bedeković. Organizatori su odlučili baš ova zvučna imena dovesti na slavljenički koncertni program! Uz iznimni koncertni niz, vila Bedeković će ugostiti i kazališne predstave u organizaciji Kerekesh Teatra te kazališta Kerempuh i Moruzgva. Kažu da se o ukusima ne raspravlja. Srećom, za trajanja festivala bit će zastupljeni svi glazbeni žanrovi pa o ukusima se ne će ni morati raspravljati.

Ljubav ide kroz želudac

Stotine izlagača ponovno će podići svoje štandove te rasporediti umjetnine, rukotvorine, autohtone, tradicionalne i moderne proizvode za gladne oči brojnih posjetitelja. Još jednom će se posjetitelji s veseljem gurati starom gradskom jezgrom kroz rijeke ljudi koje će posjetiti ovu veliku šarenu trgovinu.

Tijekom deset dana na ovom kozmopolitskom festivalu nikne na desetke zalogajnica i restorančića koji nude paletu jela – od tradicionalnih varaždinskih specijaliteta do moderne fuzije jela. Na prostoru Starog grada smjestit će se gastro zona s raznolikim street-food izborom tajnih mirisa i okusa, a u prekrasnom ambijentu atrija Starog grada špancirere će dočekati - Tajna vrata Starog grada, nova zona koja će svojim programom dodatno oplemeniti ukupnu ponudu ovogodišnjeg Špancirfesta. Usprkos tomu, svatko tko drži do sebe, ne će propustiti Špancirfest bez da dnevno pojede barem jedan varaždinski klipić. Jer, ljubav ide kroz želudac!

Pet je razloga zašto doći na ovogodišnji Špancirfest. No, samo je jedan onaj zbog kojeg ne bi trebalo ni trenutak dvojiti oko toga hoćete li im se pridružiti. Smijeh. Ne kaže se bez veze da je Špancirfest festival dobrih emocija. U deset dana neprebrojive su minute koje ćete provesti dobro raspoloženi te okruženi nezaboravnim trenucima. No, pripazite! Nemojte da vas prestraši neki od neodoljivih performera ako iskoči iza ugla. I naposljetku – nemojte pretjerati s varaždinskim klipićima. N.Vek.

Festival

JE RASTAO, MIJENJAO SE, PRILAGOĐAVAO, OSLUŠKIVAO TRENDOVE

Možda ste propustili...

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike