Regija
ŽIVOT U SELU POSTAO NEIZDRŽIV

Kozarčani: Smrad s farme uvlači nam se u kožu i rublje
Objavljeno 27. lipnja, 2018.
Zbog smrada ne mogu boraviti ni u dvorištu, a i po najvećim vrućinama spavaju uz zatvorene prozore

KOZARAC - ''Smrdi, smrdi, užasno smrdi'' citat je iz reklame za jedno sredstvo za biorazgradnju septičke jame. Na nekim je forumima reklama svrstana u red najiritantnijih, posebice, njezin dio koji se odnosi na spomenuti citat. Kako bilo da bilo, reklama je mnogima ostala u pamćenju, a posljednjih je tjedana spominju stanovnici baranjskog mjesta Kozarac. Iritira ih, naime, smrad s beljske tovne farme, smještene neposredno uz sjeverni ulaz u mjesto.


Oštećeni spremnici?


- Unazad mjesec-dva život u Kozarcu nije za izdržati. Smrad s beljske farme širi se cijelim mjestom. Kada su meteorološke prilike nepovoljne, od smrada se jednostavno ne može živjeti - tvrdi jedna mještanka Kozarca koja je željela ostati anonimna, naglašavajući kako živi s druge strane mjesta, na ulasku iz smjera Čeminca, gdje se smrad također osjeti pa se, kaže, divi onima čiji su domovi bliže farmi.


- Smrad osjetimo u cijelom mjestu, a kada sam nedavno posjetila prijatelje koji žive u sjevernom dijelu, došlo mi je da zaplačem. Pokušali smo popiti kavu na dvorištu, ali jednostavno nije išlo. Nesnosan nas je smrad natjerao unutra, premda je vani bilo dobrano iznad 30 Celzijevih stupnjeva - priča, dodajući kako im se smrad uvlači u rublje i kožu, a spavanje uz otvorene prozore samo je misaona imenica.


Potvrdu njezinih riječi dobili smo od Kozarčana, čiji su domovi na samom početku Međimurske ulice, ''žile kucavice'' Kozarca, kroz koju prolazi državna cesta D7, od farme udaljena nekoliko stotina metara.


- S farme, koju bi s prozora vidjeli da nema raslinja, smrdi otkada znam za sebe. No na to smo nekako navikli budući da smrad nije bio tolikog intenziteta, ali ono što se događa posljednja dva-tri mjeseca za ne povjerovati je. Koliko znam, zbog snijega, leda, vjetra ili tko zna čega, nastradao je poklopac jednog od triju velikih spremnika za gnojovku. Radnici su ga uklonili, kao i onaj s drugog spremnika, ali ne vraćaju ih na mjesto. Otad je situacija katastrofalna. Smrdi svakodnevno, posebice kada je veliki pritisak - žali se žena s početka Međimurske ulice. Prisjeća se kako je, prije Domovinskog rata, postojao sličan problem sa smradom s iste farme, ali je njegov uzrok bilo ispuštanje otpadnih voda u kanal, čega više nema.

Zvali i 112


Koliko Kozarčanima smeta smrad s farme, svjedoči i izvješće osječkog Županijskog centra 112, u kojem stoji kako je preksinoć zabilježeno više dojava mještana Kozarca, koji su se požalili na neugodan miris s obližnje farme koji nadražuje oči, o čemu su obaviještene nadležne službe.

 

Kozaračka farma jedna je od 11 farmi na kojima se odvija svinjogojska proizvodnja Belja. Kako stoji na beljskim web-stranicama, proizvodnja se odvija uz stroge biosigurnosne mjere, koje osiguravaju dobrobit životinja i visoke proizvodne rezultate. Farma je otvorena (obnovljena) 2008. godine, a Agrokor je u nju uložio podosta novca. Kapaciteta je 12.000 tovljenika u jednom proizvodnom ciklusu, odnosno 34.000 tovljenika godišnje. Opremljena je najmodernijom tehnologijom za proizvodnju, a kako je tada istaknuto, posebna je pozornost posvećena ekološkim standardima - što dokazuju tri zatvorena spremnika gnojovke, ukupnog kapaciteta 13.509 prostornih metara. Do sada nikakvih javnih pritužbi mještana nije bilo. Ivica Getto

Belje: Uzrok su atmosferske prilike


Zamoljeni za komentar, s Belja odgovaraju kako im je žao zbog novonastalih okolnosti, a koje su prouzročili vremenski uvjeti posljednjih dana, ističući kako je riječ o visokom tlaku. Tvrde kako vode računa o blizini naseljenog mjesta pa je pozornost upravo stoga posvećena ekološkim standardima te kako nikakvih radova koji bi prouzročili širenje smrada nije bilo. Dodaju kako niz godina nije bilo nikakvih pritužbi.

Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca