Crna kronika
RIJEČNA HAVARIJA MAĐARA

Putnički brod umalo završio na dnu Dunava
Objavljeno 26. lipnja, 2018.
Vodu koja je nahrupila u brod ispumpali su u brzoj intervenciji baranjski vatrogasci

BATINA

Brzom združenom intervencijom baranjskih vatrogasaca i članova posade broda, u subotu je, na 25. kilometru Dunava, spriječena havarija manjeg mađarskog putničkog broda koji se kretao prema luci mađarskog grada Baje. Kako stoji u priopćenju Županijskog centra 112 Osijek, zbog oštećenja trupa u stražnji krmni dio broda počela je nadirati voda. Posada je prodiranje vode uspjela na vrijeme primjetiti, pa je uz veće napore uspjela pristati u batinsko pristanište.

Zbog opasnosti od mogućeg potonuća, na intervenciju su ubrzo pristigli članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Batine, Kneževih Vinograda i Topolja te pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir. U akciji je sudjelovalo ukupno 17 vatrogasaca s osam pumpi i četiri vozila. Kako doznajemo, vatrogasci su nakon višesatne intervencije uspjeli izbaciti vodu iz krmnog dijela broda, a obavljena je i privremena sanacija oštećenja, čime je uklonjena opasnost od potonuća. Brod je sada privezan u pristaništu i čeka se inspekcijska odluka o njegovoj daljnjoj sudbini. Pravodobna intervencija baranjskih vatrogasaca definitivno je spriječila potonuće putničkog broda. Po dolasku na pristanište vatrogasci su ušli u unutrašnjost broda i uz pomoć posade skinuli drveni pod kako bi došli do donjeg trupa plovila u koji je prodirala voda. U koordiniranoj akciji voda je na kraju ispumpana, a oštećeni dio privremeno je začepljen.

Kako neslužbeno saznajemo, putnički brod je na put prema 60-ak kilometara uzvodno udaljenoj luci u Baji krenuo iz Virovitičko-podravske županije. Brod je bio usidren na rijeci Dravi kod mađarskog mjesta Barcs kada je odlučeno da otplovi na popravak u Baju. Na njemu nije bilo putnika. Prometovanje Dravom proteklo je bez problema, no ulaskom u Dunav voda je počela prodirati.Ivica Getto

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike