Autoglas
KIA PREDSTAVILA NOVO ELEKTRIČNO VOZILO

Niro EV: Nasljednik Soula EV kreće u boj za kupce
Objavljeno 26. lipnja, 2018.
Snagu preko prednjih kotača pruža motor s 204 konjske snage koji proizvodi 395 Nm okretnog momenta, raspoloživih odmah

Kia je na sajmu automobila u Busanu u Južnoj Koreji predstavila novi Niro EV s dometom od 380 kilometara bez štetnih emisija. Inteligentni raspored, dobra praktičnost i veliki domet znače da Niro EV zahtijeva manje kompromisa od ostalih električnih vozila. Kupci će se obradovati i zbog brojnih ugrađenih tehnologija, specifičnih za električna vozila, novih sigurnosnih pomagala i privlačnog izgleda vanjštine i unutrašnjosti.


- Niro EV bit će Kijin drugi globalni električni model koji slijedi izuzetno popularnu Soulu EV, rekao je Han-Woo Park, predsjednik i direktor Kia Motors Corporation. Prodaja Nira EV-a kreće krajem godine u Koreji, a početkom 2019. na ostalim tržištima, uključujući i Europu. Niro EV utjelovljuje praktičnost i privlačnost crossovera dokazujući da se kupci električnih vozila u traženju štedljivijih vozila ne trebaju odricati emocionalno angažiranog dizajna ili svestranosti crossovera. Niro EV razlikuje se od modela Niro Hybrida i Niro Plug-in hibrida zbog različitih ekskluzivnih dizajnerskih poteza. Gledajući s boka vitka linija i niski stražnji prozori naglašavaju elegantan profil vozila. Kabina kombinira moderni dizajn s velikodušnom prostranošću i tehnologijama koje dopunjuju pogon s nultim emisijama.

 

Nova pomagala


Unutrašnjost električnog Nira razlikuje se od ostalih izvedbi, jer donosi nova pomagala i dizajnerske elemente. Armaturna ploča dobila je novo svjetloplavo osvjetljenje koje je nastavak osvjetljenja eksterijera, dok je dizajn središnje konzole pojednostavljen zbog ugradnje shift-by wire mjenjača.


Međuosovinski razmak dug 2,7 metara nudi dovoljno prostora svim putnicima u predjelu nogu, dok osjećaj prostranosti naglašava izgled crossovera. Dimenzije karoserije sa širinom od 1805 mm i visinom od 1560 mm omogućavaju maksimalnu prostranost u predjelu glave i ramena, kako onima sprijeda tako i onima straga. Dužina Nira od 4375 mm nudi zapreminu prtljažnika od 451 litra, što je više nego kod konkurencije.

Brzo punjenje


Stvoren je kao kombinacija sportskog dizajna inspiriranog crossoverima i velikog dometa nulte emisije te performansa koje nude užitak u vožnji. Sve to pruža mu električni pogon sljedeće generacije, koji koristi nove proizvodne tehnologije, namjenski razvijene za Kijina električna vozila. Opremljen snažnom litij-polimerskom baterijom kapaciteta 64 kWh Niro EV može prijeći više od 380 kilometara s jednim punjenjem - bez štetnih emisija. Za punjenje više od 100-kilovatnog priključka Niru EV trebaju 54 minute kako bi napunio bateriju do 80 %. Kupci mogu izabrati i izvedbu s kapacitetom 39,2 kWh, koja ima domet do 240 km s jednim punjenjem.

 

Snagu preko prednjih kotača pruža motor s 204 KS, koji proizvodi 395 Nm okretnog momenta, raspoloživih trenutačno, što Niru EV omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi. Baterijski sklop postavljen je ispod dna prtljažnika, što ga zbog nižeg težišta na cesti čini sličnijem limuzinama ili hatchbeckovima kako bi pružao maksimalnu stabilnost i užitak u vožnji. Milan Bugarić

Sigurnosni sustavi


Aktivni sigurnosni sustavi sadrže upozorenje na opasnost od frontalnog sudara (FCW) sa sustavom za pomoć pri sprječavanju sudara (FCAA), pametni tempomat sa sustavom Stop&Go i sustavom za održavanje vozila na svojoj traci (LFA). Sustav LFA je dio 2. stupnja tehnologija namijenjenih samovozećim vozilima, koji prati vozila u prometu ispred i prepoznaje oznake na tlu kako bi održavao Nira EV na njegovoj voznoj traci na autocesti. Sustav kontrolira ubrzavanje, kočenje i pomicanje upravljača u odnosu na kolonu vozila ispred.

380

kilometara s jednim punjenjem može prijeći nova električna Kia Niro EV

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana