Autoglas
PREMIJERA: A1 SPORTBACK

Audijev mališan idealan je suputnik za urbani stil života
Objavljeno 26. lipnja, 2018.
Novi Audi A1 Sportback bit će u autosalonima u zadnjem kvartalu 2018. godine

Stigla je druga generacija modela Audi A1. Novi Audi A1 Sportback karakterizira dinamični dizajn. Značajno se produžio pa je s dodatnih 56 milimetara sada dugačak 4,03 metra. Širina je, pak, ostala gotovo ista i iznosi 1,74 metra, a visok je samo 1,41 metar, uključujući i antenu 1,43 metra.


Prepoznatljivim prednjim krajem dominiraju široka i nisko postavljena Singleframe maska te bočni usisnici. Ispod ruba poklopca motora nalaze se tri vodoravna utora - posveta modelu Sport quattro iz 1984. godine. Istaknuti kotači i niska bočna ramena linije A1, Sportbacku na cesti osiguravaju čvrstu pojavu. Dnevna pozicijska LED svjetla odražavaju oblik dinamičnih krila iz jedrenja. Segmenti krila na bokovima stvaraju dojam maksimalne širine. Sportski izgled osigurava nisko postavljeni, koncentrirani izgled u kombinaciji s malim segmentima u obliku romba u gornjem dijelu prednjih svjetala.


Unutrašnjost je usmjerena na vozača, sve kontrole i opcijski MMI dodirni zaslon. Unatoč kompaktnim vanjskim dimenzijama i sportskoj liniji krova, odrasli straga imaju dovoljno prostora za noge i glavu. Kapacitet prtljažnika povećan je za 65 litara. Normalni je 335 l, a uz preklopljena stražnja sjedala povećava se na 1090 l. Rub utovarnog prostora ugodno je nizak na 67 cm. Koncept infotainmenta u novom A1 Sportbacku dolazi iz visoke klase. MMI radio dio je serijske opreme - njime se može upravljati preko višenamjenskih tipki na upravljaču uz prikaz informacija na digitalnoj instrumentnoj ploči. MMI navigacijski sustav plus u top-konfiguraciji nudi 10,1-inčni MMI dodirni zaslon.


Snažni motori čine vožnju u novom Audiju A1 Sportback iznimno zabavnom. Može se birati između učinkovitih benzinskih motora sa snagom od 70 kW (95 KS) do 147 kW (200 KS). Svaki je motor opremljen turbopunjačem, direktnim ubrizgavanjem goriva i filtrom čestica. Audi za sve motore nudi ručni mjenjač ili sedam-stupanjski S tronic mjenjač s dvostrukom spojkom. Izuzetak je top-motor uz koji se serijski ugrađuje šest-stupanjski S tronic mjenjač. Novi Audi A1 Sportback bit će u ponudi u zadnjem kvartalu 2018. godine.

Milan Bugarić

Odlični sustavi pomoći vozaču

Sustavi pomoći vozaču u A1 Sportbacku dolaze iz visoke klase. Upozorenje na izlazak iz prometne trake vozaču pomaže da auto zadrži u svojoj traci ako se vozi brže od 65 km/h. Druga je standardna značajka da radarski senzor prepoznaje kritične situacije, pješake koji prelaze cestu ili bicikliste ispred vozila, čak i ako je vidljivost slaba, kao u slučaju magle.

Možda ste propustili...

GLOBALNA KAMPANJA PROTIV PROMETNIH NESREĆA

Spasimo 3500 života svakoga dana

UNATOČ POVEĆANJU PRIHODA PROŠLE GODINE

Volkswagen steže remen, do 2023. gasi 7000 radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana