Autoglas
Planovi švedskog proizvođača do 2025. godine

U novim automobilima Volva 25 % reciklirane plastike
Objavljeno 26. lipnja, 2018.

Švedski proizvođač automobila Volvo objavio je prošlog tjedna da će od 2025. godine udjel reciklirane plastike u novim modelima njegovih automobila iznositi minimalno 25 posto, što je naišlo na odobravanje u Ujedinjenim narodima. Iz švedske su kompanije izvijestili da pregovaraju s proizvođačima plastike kako bi realizirali svoju "ambiciju da od 2025. godine najmanje 25 posto plastike upotrijebljene u svakom novom Volvovom automobilu bude proizvedeno iz recikliranog materijala". Prošle su godine prodali ukupno 570 tisuća automobila, a trenutačno udjel reciklirane plastike u njihovim novim automobilima iznosi oko pet posto.


Reciklirana plastika neće utjecati ni na sigurnost ni na kvalitetu, naglasio je u razgovoru za Reuters direktor održivosti u Volvo Carsu Stuart Templar. "Smatramo da to ima poslovnog smisla", dodao je Templar.


- Volvo Cars čvrsto je odlučio minimalizirati globalni utjecaj na okoliš, dodaje predsjednik uprave i izvršni direktor Volvo Carsa Hakan Samuelsson. Volvo Cars vlasništvo je kineskog Zhejiang Geely Holding Group Coa. U Goeteborgu je tvrtka predstavila probni model hibridnog sportskog terenca XC60 T8 koji, prema njihovim navodima, izgleda isto kao i aktualni model, samo što su neki njegovi plastični dijelovi načinjeni od reciklirane plastike. Tako je tepih proizveden od recikliranih plastičnih PET-boca, a izolacijski materijali za zaštitu od buke pod haubom od sjedišta starih modela Volva. U prostoru između vozačeva i putničkih sjedala korištene su pak reciklirane ribarske mreže i užad, navodi Reuters.


Ujedinjeni narodi izrazili su zadovoljstvo planom švedske kompanije o većem udjelu reciklirane plastike u novim automobilima. Podaci pokazuju da u oceanima godišnje završi više od osam milijuna tona plastike, ugrožavajući njihove stanovnike, od riba do koraljnih grebena. "Koliko je nama poznato, ovo je prvi pokušaj da se otpad koristi kao sirovina za proizvodnju novog vozila", kazao je za Reuters čelnik UN-ova programa za zaštitu okoliša u Nairobiju Erik Solheim, dodajući kako je nužno da se plastični otpad počne smatrati nečim vrijednim pa će napredovati i procesi njegove preobrazbe u nešto novo. Inače, mnoge vrste izravno su pogođene plastičnim onečišćenjem jer progutaju, zapetljaju se ili se uguše ostacima. Plastično zagađenje prouzročuje i gubitke u ribarstvu i turizmu.H

Možda ste propustili...

HRVATI NAJRADIJE PUTUJU U OVOM BMW MODELU

Ususret skijaškoj sezoni sve veći interes za akcijski BMW X1

AUDI A6 45 TDI QUATTRO TIPTRONIC DYNAMIC

Čista dinamika u paru s vrhunskim luksuzom