Kultura
5. MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA "FAUST VRANČIĆ"

Čitat će i pisati uglatu glagoljicu
Objavljeno 26. lipnja, 2018.

PRVIĆ - U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Osijeku održava se ove godine peti put zaredom ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture, uz stručnu pomoć nastavnika iz Osijeka (Đurđa Varzić-Pavković, Ksenija Kralj), Orašja (Ljubica Nedić), Vukovara (Vesna Karaula) i Zadra (Ivica Vigato, Teodora Vigato) te voditeljstvo Ružice Pšihistal.


Osmodnevni program škole (koji traje od 24. lipnja do 1. srpnja) s polaznicima iz Osijeka, Orašja i Vukovara realizirat će se na otoku Prviću, zaštićenom od Ministarstva kulture RH kao nacionalna kulturna baština. Kulturna baština tema je ovogodišnje škole koja povezuje različite kreativne radionice (jezičnu, medijsku, tehničku, folklorističku, dramsku i glagoljsku), terenska i akademska predavanja, domaćine i ugledne goste, među kojima je već tradicionalno dr. sc. Marijana Borić, stručnjakinja za hrvatsku renesansnu znanstvenu baštinu, a ove godine tu je i Šime Strikoman, poznati majstor umjetničke fotografije, koji će u modernom centru u blizini samostana održati multimedijalno predavanje o biserima hrvatske kulturne baštine u njegovu autorskom objektivu.


U jutarnjim će satima školu pohoditi gosti iz Zadra, s lutkarskom predstavom "Koliko je duga jedna priča", u izvedbi Kazališta lutaka, te s predavanjem "Kako nastaje pjesma" književnika Vlatka Majića.


Kako "živi" kulturna baština učenici triju slavonskih gradova doznat će na terenskom predavanju, uz šetnju otokom Prvićem i kroz terenski rad u susretima s lokalnim kazivačima, naučit će čitati i pisati uglatu hrvatsku glagoljicu te upoznati brojevnu vrijednosti glagoljskih slova, načinit će maketu prema uzoru na Faustov izum visećeg mosta, odigrat će predstavu prema lokalnom folklornom predlošku, posjetiti Memorijalnu sobu Vesne Parun na obližnjem otoku Zlarinu, popeti se na najviši vrh nenaseljenog Tijata.

U redovitom su programu i ove godine kreativne vježbe iz hrvatskoga jezika i medijske kulture osmišljene prema baštinskim temama, a vrhunske spomenike iz hrvatske i svjetske kulturne baštine slavonski će učenici upoznati na jednodnevnom izletu u Šibeniku. N.Vekić

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike