Sport
SKUPINA F: NJEMAČKA - ŠVEDSKA

Kroos u posljednjim sekundama spasio Njemačku
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

U utakmici 2. kola skupine F Svjetskog nogometnog prvenstva Njemačka je u Sočiju svladala Švedsku sa 2-1 (0-1).

Povela je Švedska golom Ole Toivonena (32), poravnao je Marco Reus (48), a pobjedu Njemačkoj osigurao je Toni Kroos (90+5).

Nakon poraza u prvom nastupu od Meksikanaca svjetski prvaci Nijemci morali su u drugom nastupu u Rusiji svladati Šveđane te su u utakmicu krenuli izuzetno agresivno. Prvih 10-ak minuta utakmice praktički se igralo samo na švedskoj polovici no Nijemci nisu uspjeli konkretizirati svoj pritisak. Najveću šansu u tom uvodnom periodu Njemačka je imala u 3. minuti kada je Werner glavom spustio loptu za Draxlera, no njegov pokušaj iz blizine uspio je blokirati švedski kapetan Granqvist dok Hector nije dobro zahvatio loptu koja se odbila na vrh kaznenog prostora.

Švedska je tijekom čitave utakmice prijetila isključivo iz protunapada, a već u prvoj takvoj situaciji trebala je dobiti i bolju priliku od one u kojoj se našao Berg. Švedski je napadač krenuo sam od sredine igrališta prema Neueru, a kada je ušao u kazneni prostor i spremao se uputiti udarac Boateng ga je zakačio po nozi i istodobno ga malo gurnuo no poljski sudac Marciniak nije pokazao na bijelu točku, a nije reagirala niti sudačka ekipa zadužena za VAR.

Ubrzo potom ozlijedio se njemački veznjak Rudy koji je dobio neugodan nehotični udarac u glavu od Toivonena, njemu se prilično dugo ukazivala pomoć, a dok su bili s igračem manje Nijemci su prepustili terensku inicijativu Šveđanima koji su iskoristili priliku i umrtvili igru. Njemački izbornik Loew reagirao je tek u 31. minuti kada je umjesto Rudyja uveo Gundogana, no do kraja prvog poluvremena Njemačka više nije mogla uspostaviti igru s početka dvoboja.

Štoviše, u 34. minuti do prednosti je stigla Švedska. Kroos je izgubio loptu na svojoj polovici terena, ona je stigla do Claessona koji je ubacio u kazneni prostor gdje je Toivonen utrčao u prostor između Kroosa i Boatenga, lijepo prsima smirio loptu, a onda i lobom prebacio neodlučnog Neuera.

Mogla je Švedska na odmor i s dva gola prednosti, ali je Neuer u posljednjim sekundama prvog poluvremena krajnjim naporom odbio loptu koju je Berg uputio glavom u njegov donji desni kut.

Drugo poluvrijeme je počelo kao i prvom, velikim pritiskom Njemačke koji je dao rezultata već u 48. minuti. Werner je uputio prizeman centaršut s lijeve strane, a na njega je na pet metara od gola Reus reagirao brže od Augustinssona i poslao loptu u mrežu.

I nakon izjednačenja nastavio se veliki pritisak Njemačke, no Mueller u 51., pa Hector u 56. i reus u 61. minuti nisu najbolje reagirali pred švedskim golom. Nakon tog velikog pritiska Njemačka kao da se ispuhala te sredinom nastavka više nije bilo prevelikih opasnosti za Švedsku.

Šveđanima je posao bio dodatno olakšan u 82. minuti kada je Boateng zbog prekršaja na Bergu dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton. Nakon tog slobodnog udarca zaprijetio je Granqvist, ali njegov udarac Neuer je jedva uspio izbiti u kroner.

Uslijedila je dramatična završnica u kojoj je Njemačka do pobjedničkog pogotka stigla u petoj minuti nadoknade vremena. Šveđani su napravili prekršaj na samom rubu kaznenog prostora s lijeve strane, Kroos i Reus su odigrali kratku kombinaciju nakon koje je uslijedio briljantni udarac Kroosa u daljnji kut nemoćnog Olsena za pogodak koji je vratio Njemačku u igru. Da je ostalo neodlučeno Njemačkoj bi ostali samo teoretski izgledi za prolazak dalje jer bi imali tri boda manje od druge Švedske uoči posljednjeg kola.

Mogla je Njemačka do pogotka i ranije u sudačkoj nadoknadi, ali je odličan udarac Brandta sa 18 metara u 92. minuti odsjeo na vratnici.

Ovim rezultatom branitelj naslova Njemačka u posljednji se trenutak vratila u igru za prolazak u osminu finala. Sada ima tri boda kao i Švedska te se te dvije reprezentacije nalaze na diobi drugog mjesta u skupini iza vodećeg Meksika koji ima maksimalnih šest bodova, dok je na dnu Južna Koreja bez bodova.

Ranije u subotu Meksiko je u Rostovu na Donu svladao Južnu Koreju također sa 2-1.

U posljednjem kolu 27. lipnja igrat će Južna Koreja - Njemačka i Meksiko - Švedska. H

 

Rezultati by SofaScore

NJEMAČKA - ŠVEDSKA 2-1 (0-1)

Soči. Stadion Fišt.

Gledatelja: 44.287

Sudac: Marciniak (Poljska)

Strijelci: 0-1 Toivonen (32), 1-1 Reus (48), 2-1 Kroos (90+5)

Možda ste propustili...

MOK MURSA OSIJEK UOČI ZAVRŠNICE SEZONE

Prekid suradnje s Bratićem, Bogdanović vodi momčad

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku