Regija
ODRŽANA SIMULACIJSKO-KOMUNIKACIJSKA VJEŽBA

Županija dobila novu vatrogasnu radiomrežu
Objavljeno 22. lipnja, 2018.


BIZOVAC - U organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek i u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Osječko-baranjske županije, u Bizovcu je održana simulacijsko-komunikacijska vježba “Mreža 2018”. Vježba je održana na lokaciji Regionalnog centra Bizovac Državne uprave za zaštitu i spašavanje, koji je ujedno budući Regionalni vježbovni i obučni centar vatrogastva, zaštite i spašavanja. Tom nesvakidašnjem i iznimno važnom događaju za cijeli domaći sustav zaštite i spašavanja nazočili su predstavnici članica Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, vatrogasni zapovjednici i predsjednici, predstavnici susjednih vatrogasnih zajednica iz regije, predstavnici JLS, pročelnik HGSS - stanice Osijek, a u ime Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek kao domaćina prisutnima se uvodno obratio Zvonko Grgec, voditelj Županijskog centra 112 Osijek. Prije same vježbe održane su prezentacije izgrađenog sustava rada mreže, kako sustav funkcionira, njegove prednosti, procesa uvođenja i izgradnje mreže: od istraživanja potreba do postupka nabave i programiranja i definiranja radio mreže. Prezentacije su održali županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić, pročelnik Berislav Hengl te Davor Škarica.
Također je održana prezentacija sustava UVI i Vatronet, koju je održao predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Tihomir Varga.
- Tema vježbe bila je predstavljanje i stavljanje u rad novoizgrađene jedinstvene vatrogasne radiomreže za područje Osječko-baranjske županije. Ovo je jedinstvena vježba ovakvog tipa, kojoj je cilj provjeriti pokrivenost cijelog područja županije, provjera mogućnosti radiokomunikacijske mreže, provjera planova i procedura postupanja, provjera aktiviranja operativnih snaga sustava, provjera sustava kriznog upravljanja te provjera osposobljenosti svih sudionika komunikacijsko-informacijskih sustava - naglašava voditelj Grgec.
- Sustav radiomreže koji je uvela Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije jedinstven je te se ovom vježbom i prezentacijama prenose korisna iskustva i znanja drugim operativnim snagama te budućim korisnicima komunikacijske radiomreže. Krajnji cilj i korist uvođenja ovog sustava je unaprjeđivanje komunikacije i koordinacije operativnih snaga te podizanje razine sigurnosti i zaštite na području cijele županije - poručili su iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek.

Lidija Aničić

Simulacijski i terenski dio


Vježba je provedena u dva dijela: kao simulacijski dio na strateškoj razini u zapovjednom šatoru i kao terenski dio. U vježbi su sudjelovale sve županijske članice VZ i središnja društva te Županijski centar 112 Osijek. Terenski dio odvijao se u realnom vremenu paralelno sa svim sastavnicama sustava i lokacijama u Osječko-baranjskoj županiji te je uz razrađeni scenarij događaja provedena provjera cjelokupnog sustava radioveze s kriznog područja s Operativnim vatrogasnim zapovjedništvom u Bizovcu, odakle je slijedio odgovor na krizu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli