Regija
DEFINIRANJE POSEBNOSTI GRADA HEROJA

Hoće li zakon ispuniti očekivanja Vukovaraca?
Objavljeno 23. lipnja, 2018.
Penava izrazio bojazan kako zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta neće obuhvatiti sva bitna područja

VUKOVAR - Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj u studenome 2016.godine u Vukovaru, potvrđena je odluka za osnivanje povjerenstva za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta.


Navedeno je kako se time želi uvažiti i potvrditi posebnost grada Vukovara u novijoj hrvatskoj povijesti i na taj način odati priznanje podnesenim žrtvama stanovnika Vukovara i branitelja Vukovara tijekom Domovinskog rata, a istodobno bi se u budućnosti izbjegla bilo kakva politizacija koja dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara.


Nakon višemjesečnog rada povjerenstvo je odlučilo kako poseban status grada na Dunavu treba regulirati zakonom, što je prošle godine na obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine potvrdio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Tako je odlučeno zbog iznimne složenosti problematike. To će biti zahtjevan zakon koji će se u prvom redu baviti perspektivom Vukovara i definiranjem povijesnih činjenica, tada je rekao ministar hrvatskih branitelja Medved i poručio kako će uskoro biti objavljen tekst zakona.


U kojoj je fazi donošenje Zakona o proglašavanju Vukovara mjestom posebnoga pijeteta na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća Vukovara upitan prvi čovjek grada gradonačelnik Ivan Penava, koji je rekao kako se radna skupina koja radi na pripremanju zakona više puta sastala.


- U postupak je uključeno desetak različitih resora i mi očekujemo donošenje zakona tijekom ove godine. Moram naglasiti kako je problematika toliko delikatna da se i meni, koji sam bio jedan od inicijatira donošenja tog zakona, iz dana u dan postavljaju neka nova pitanja, ali i bojazan da kakav god bio zakonski prijedlog on neće obuhvatiti sva područja koja bi trebao obuhvatiti. To mi stvara priličnu nelagodu jer sam svjestan kako to nije zakon koji se često može mijenjati, ne možemo danas donijeti jedno, a sutra nešto drugo - poručio je gradončelnik Ivan Penava.


On je dodao kako, unatoč širokoj lepezi ljudi koji su uključeni u sastavljanje ovog zakonskog prijedloga, nije siguran kako ćemo doista dobiti ono što svi želimo i što bi uspunilo sva očekivanja. Naime, riječ je o kompleksnoj materiji koja je i emotivno iznimno zahtjevna.


- Ne bih volio da dobijemo zakon koji će se tako zvati a zapravo suštinski neće riješiti neka vrlo bitna pitanja. Naravno da je najbitnije pitanje potrage za nestalim osobama i definiranja elemenata kako doći do rezultata kojih gotovo i nema, odnosno ima ih, ali su vrlo slabi i ne možemo njima biti zadovoljni - rekao je Penava.

U sastavljanje nacrta zakona uključeni su predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, kulture, uprave, financija, vanjskih i europskih poslova, pravosuđa te regionalnog razvoja i fondova EU, kao i predstavnici Hrvatskog instituta za povijest, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Grada Vukovara. Dragana Korpoš

 Definiranje posebnosti grada heroja

 
U objavljenim tezama stoji kako je analizom sadašnjeg stanja, s naglaskom na povijesne, stručne, gospodarske i demografske okolnosti, te uzimajući u obzir teška ljudska i materijalna stradanja koje je pretrpjelo područje vukovarskog Podunavlja u Domovinskom ratu, utvrđena potreba da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, što je moguće postići jedino propisom razine zakona. Njime bi se utvrdila posebnost Vukovara u novijoj hrvatskoj povijesti i odalo priznanje podnesenim žrtvama stanovnika i branitelja Vukovara.

Možda ste propustili...

JOSIP MILETIĆ OBRATIO SE NAŠIČANIMA

Najavljene poticajne mjere gospodarstvu

TRAŽENE NAJVIŠE ZBOG OBITELJSKIH RAZLOGA

Miholjački Stožer u tri dana mještanima izdao 113 propusnica