Osijek
POLJOPRIVREDNA I VETERINARSKA ŠKOLA

Preko Erasmusa+ na usavršavanje u inozemstvo
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

U gotovo 42 tisuće eura vrijednom Erasmus+ projektu od početka lipnja ove pa sve do kraja svibnja 2019. godine sudjeluju učenici i nastavnici osječke Poljoprivredne i veterinarske škole. Riječ je o KA1 projektu "Rastemo zajedno" za područuje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koji je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU - iako je ova škola do sada bila uključena u brojne europske projekte, prvi je to samostalni Erasmus+ projekt škole kao prijavitelja.

Osnovni su ciljevi cjelogodišnjeg projekta poboljšati kvalitetu učenja i poučavanja, stjecati nove teorijske i praktične vještine i znanja, razvijati nove inovativne metode poučavanja i razvijati europsku dimenziju škole. Učenici osječke strukovne škole na 14 dana odlaze na mobilnost u Republici Češkoj, gdje će stručnom praksom u privatnim veterinarskim ordinacijama na farmama stjecati dodatna znanja i kompetencije. Nastavnici će se tijekom sedmodnevne mobilnosti u Njemačkoj stručno usavršavati obilaskom okolnih imanja, veterinarskih praksi, kirurških specijaliziranih bolnica, zooloških vrtova...

- Željene ciljeve ostvarit ćemo preko mobilnosti učenika veterinarskog smjera i nastavnika strukovnih predmeta u poljoprivredi i veterini. U projekt će biti uključeno deset učenika veterinarskog smjera, dva nastavnika pratitelja i devet nastavnika strukovnih predmeta podijeljenih u tri grupe – kaže Snježana Stivaničević, prof. engleskog i njemačkog jezika, koordinatorica projekta. Prva skupina nastavnika veterinarske grupe predmeta u Frankfurt na Majni putuje krajem rujna, druga skupina, poljoprivredne grupe predmeta putuje u veljači 2019., a treća skupina nastavnika praktične nastave i strukovne grupe predmeta u travnju 2019. Učenici u češki Tábor odlaze u ožujku sljedeće godine.

- Stručnom usavršavanjem i stručnom praksom glavni je cilj projekta stjecanje novih praktičnih i stručnih zananja za nastavnike i učenike - kaže Stivaničević.

Poboljšane stručne i jezične kompetencije, poboljšano teorijsko i praktično znanje učenika i nastavnika, uspostavljena mreža partnera, prepoznatljivija škola, samo su neki od dugoročnih rezultata projekta "Rastemo zajedno". Erasmus + najveći je program Europske unije za obrazovanje, mlade i sport. Usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja i povezivanja obrazovanja i osposobljavanja s poslovnim sektorom. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike